Învierea Mântuitorului, sau Paștele, este sărbătoarea care constituie baza creștinismului, fiind cel mai important eveniment religios. După intrarea Domnului în Ierusalim, eveniment cunoscut ca Floriile, a fost judecat, chinuit și răstignit. Iisus a murit pe cruce pentru mântuirea omenirii, însă a Înviat, trei zile mai târziu.
Paștele este o sărbătoare a luminii, a veseliei, a triumfului Mântuitorului care a Înviat pentru mântuirea neamului. Această sărbătoare este dedicată familiei, fiind asociată cu multe tradiții și obiceiuri populare.
Tradiții în dimineața zilei de Paște
Obiceiurile românești au referire la bunul mers al lucrurilor, la aducerea de lumină, sănătate și belșug în familie. Primul astfel de obicei se ține în dimineața zilei de Paște, atunci când creștinii se spală pe față cu apă curată în care s-a pus un ou roșu.
În noaptea de Înviere și în ziua de Paște, creștinii trebuie să poarte haine noi pentru a marca un nou început și o purificare. Oamenii se salută spunând “Hristos a Înviat”, ceilalți răspunzând cu “Adevărat a Înviat”. Primul ou al zilei trebuie spart de capul familiei și se împarte tuturor, pentru a fi uniți și sănătoși.
Fiecare membru al familiei trebuie să țină câte un ou roșu în buzunar. Oamenii care merg la biserică, trebuie să poarte un ou roșu în sân, ca să fie totdeauna roșu la față.
Pentru sănătate și voioșie, se pun brazde de iarbă verde la intrarea în casă. Fiecare membru al familiei trebuie să calce pe această iarbă, după ce se întoarce de la biserică. Astfel, vor fi sănătoși și voioși ca iarba verde de primăvară.
Pentru a se curăța de boli și de necazuri, oamenii mergeau în ziua de Paște sau în aproprierea sărbătorii, să se scalde într-un râu. Astfel, peste an vor fi scutiți de boli, se vor face iuți, sprinteni, sănătoși și harnici.
Prima persoană care îți calcă pragul în ziua de Paște trebuie să fie un brăbat. Acesta va aduce noroc și belșug în casă.
Superstiții românești de Paște
Cele mai cunoscute superstiții ale acestei perioade sunt legate de vreme, belșug, noroc și sănătate.
Se spune că vremea în ziua de Paște prevestește vremea în ziua de Rusalii. Așadar, dacă de Paște va fi ploios, așa va fi și de Rusalii. De asemenea, dacă de Paște va bate grindina, atunci anul va fi mănos.
Pentru a afla dacă au noroc, oamenii păstrau timp de un an un ou roșu. Anul următor, de Paște, oul se sparge și dacă e gol, atunci nu e cu noroc, dar, dacă e plin, atunci anul va fi unul foarte bun.
Se spune că cine se naște în ziua de Paște va avea noroc toată viața.