Descoperă

Cele mai bune vaci de lapte. Rasele preferate ale românilor

Dacă te gândești cumva să începi o afacere cu bovine de lapte, trebuie să știi care sunt cele mai bune rase din acest punct de vedere. Vă prezentăm în acest articol unele dintre cele mai importante rase de bovine specializate pe producția de lapte, pentru că exisă o mulțime de tipuri care excelează la acest capitol.

Rase de vaci de lapte

Crescătorii interesați de rase de vaci de lapte au în prezent o mulțime de exemplare din care să aleagă. Una dintre cele mai bune rase este Holstein, considerată cea mai răspândită rasă de vaci de lapte din lume. În perioada de lactație, care durează peste 300 de zile, o vacă dă, în medie, 6.500 litri de lapte anual. A fost atins și un record, de 20.500 litri pe sezon, cu 84 litri/zi. Mai mult, nu este deloc pretențioasă și se adaptează ușor condițiilor de trai și se dezvoltă foarte repede.

Bălțata Românească este printre favoritele românilor și este o rasă mixtă, care dă și lapte bun, dar are și o carne gustoasă și este de o dimensiune mare. Este foarte răspândită în gospodăriile individuale, dar și în crescătorii, fiind ușor de îngrijit.

Există două tipuri ale acestei rase: Bălțata Românească tip Simmental și Bălțata Românească tip Fleckvieh. Singurele diferențe sunt cele legate de aspect: primele sunt în general maro cu alb, în timp ce celelalte au petele negre, dar sunt foarte ușor de diferențiat.

Cele mai bune rase de vaci

Rasa Roşie norvegiană a fost mereu recunoscută și căutată pentru cantitatea mare de lapte pe care o dă. Statisticile oficiale arată că aceste văcuţe pot produce până la 16.000 de litri de lapte anual și lactația durează undeva la 305 zile. Crescătorii de această rasă sunt mulțumiți și spun că au profit bun de pe urma lor, dar le și îngrijesc cu mare atenție.

Încheiem cu rasa de văcuțe Jersey. Acest animal este supranumit și „vaca de unt”, pentru că are un lapte gras, din care iese cel mai bun unt. Procentul de grăsime este de până la 6. La o lactație realizează o producție de peste 5.500 litri. 

You may also like

Comments are closed.

More in Descoperă