Bama este o plantă cu flori cunoscută pentru păstăile sale de semințe comestibile. Este cultivată în climatele calde și tropicale, cum ar fi cele din Africa și Asia de Sud.
Denumită uneori „degetul doamnei”, bama vine în două culori – roșu și verde. Ambele varietăți au același gust, iar cea roșie devine verde atunci când este gătită.
Clasificat biologic ca fiind un fruct, bamele sunt, în general, utilizat ca o legumă la gătit.
Este folosit frecvent în bucătăria sud-americană și este un adaos popular la gumbo. Cu toate acestea, poate avea o textură vâscoasă, pe care unii oameni o consideră neplăcută.
Deși nu este unul dintre cele mai comune alimente, bamele plin de nutriție.
Colesterolul ridicat se referă la moleculele grase fabricate de organism care se depun în artere, ceea ce face ca acestea să se îngusteze în timp. Această armată de grăsimi reprezintă un mare pericol pentru sănătatea generală, deoarece împiedică sângele bogat în oxigen să ajungă la organele care au nevoie de el, crescând riscul unor afecțiuni mortale. Alimentația este pilonul principal al tratamentului împotriva colesterolului, anumite legume fiind recunoscute pentru efectele lor puternice de scădere a colesterolului. Potrivit unor studii, păstăile de bame pot reduce substanțial nivelul lipidelor LDL.
În ceea ce privește colesterolul, un grup de alimente a fost prezentat ca fiind deosebit de protector împotriva acestei afecțiuni.
Alimentele care scad colesterolul includ, de obicei, steroli vegetali, nuci și proteine din soia, deoarece acestea blochează absorbția colesterolului de către organism.
Dar fibrele solubile, care se găsesc într-o varietate de produse, pot oferi cele mai promițătoare rezultate, deoarece se leagă de colesterol în tractul digestiv și îl antrenează în afara organismului.
Harvard Heath citează vinetele și bamele ca fiind „două legume cu conținut scăzut de calorii” care sunt „surse bune de fibre solubile”.
Popularul păstăi de semințe este plin de vitamina B, C, acid folic și calciu.
O serie de rapoarte care circulă pe internet susțin că păstaia poate reduce colesterolul cu până la 30%.
Un studiu care confirmă aceste afirmații a fost publicat la începutul acestui an în revista Food Science and Technology.
„S-a concluzionat din prezentul studiu că bamele posedă beneficii esențiale pentru sănătate.”
O linie separată de dovezi a confirmat capacitatea bamelor de a se lega de moleculele de colesterol și de a le trage afară din organism.
Gălbenușul conține o substanță asemănătoare unui gel, cunoscută sub numele de mucilagiu, care ar putea ajuta organismul să elimine colesterolul LDL periculos în timpul eliminării scaunului.
Superalimentul este, de asemenea, o sursă bogată de polifenoli, care sunt bine cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce riscul de boli de inimă.