Despre pelin toată lumea știe că este cea mai amară plantă de pe pământ, fiind o plantă perenă cu multe efecte benefice. Ceaiul de pelin a fost utilizat încă din perioada Greciei Antice, datorită proprietăţilor sale antiseptice, antispastice, carminative, antipiretice şi vermifuge.
Pelinul crește sălbatic, în special în Orientul Mijlociu și în Euroasia și poartă numele oficial de Artemisia absinthus. Planta este des utilizată pentru prepararea băuturilor alcoolice, a lichiorurilor și a tincturilor. Cea mai cunoscută dintre acestea este Absintul, denumire inspirată chiar de numele plantei.
Utilizarea și beneficiile ceaiului de pelin
Ceaiul de pelin se poate face din frunzele și tulpinile uscate ale plantei și are multe efecte pozitive asupra organismului uman. Deși nu se recomandă îndulcirea cu zahăr, se poate pune o linguriță de miere și puțină zeamă de lămâie pentru un gust mai bun.
Beneficii
Susține sistemul digestiv – ceaiul de pelin este un aliat al sistemului digestiv datorită proprietăților antibacteriene, luptând împotriva balonării, a flatulenței și a indigestiei.
Ameliorează tusea – tusea provocată de bronșită sau pneumonie poate fi ameliorată și vindecată cu ajutorului ceaiului de pelin, mai ales atunci când este îndulcit cu miere.
Vindecă leziunile de la nivelul pielii – ceaiul de pelin, pus pe comprese, ajută la curățarea și vindecarea rapidă a rănilor și arsurilor de la nivelul pielii, prevenind, în același timp, infectarea rănilor.
Elimină toxinele din organism – ceaiul de pelin ajută la tratarea bilei, ficatului și pancreasului. Se recomandă consumul a 50ml de ceai de pelin, de trei ori pe zi, timp de 3 săptămâni.
Alte beneficii ale ceaiului de pelin:
- Calmează durerile menstruale;
- Îmbunătățește digestia;
- Reduce stările de depresie și anxietate;
- Întărește sistemul imunitar;
- Ajută în reglarea glicemiei;
- Ajută în pierderea în greutate;
- Tratează insomnia;
- Tratează retenția de apă.
- Eficient în tratarea bolii Crohn;
- Tratează hemoroizii.
Cum se prepară tinctura de pelin și care sunt întrebuințările sale
Tincura de pelin se prepară folsind două lingurițe de pelin uscat și mărunțit peste care se adaugă 100 ml de alcool de 50 de grade. Ingredientele se lasă la macerat timp de 10 zile, amestecându-se în fiecare zi.
După acestă perioadă, amestecul se strecoară prin tifon și se lasă la decantat într-un spațiu răcoros sau chiar în frigider timp de 6 zile. Rezultatul se filtrează din nou, iar tinctura se mută într-un alt recipient.
Beneficii
Tratează paraziții intestinali – se consumă zece picături de tinctură de pelin, diluate într-un pahar cu apă, în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de două săptămâni.
Tinctura de pelin mai este benefică pentru:
- Insuficiența secreției gastrice;
- Boli ale stomacului;
- Insuficiență biliar – picături de tinctură într-o cană de ceai de păpădie;
- Inapetență – în puțină apă înainte de masă;
- Pentru paraziții intestinali;
- Astm bronșic;
- Dereglări metabolice;
- Crampe stomacale;
- Diabet zaharat;
- Holeră;
- Icter;
- Eczeme.
Contraindicații
Curele cu produse din pelin nu trebuie să depășească o perioadă de trei săptămâni și nici dozele recomandate de medicul specialist. Consumat în cantități foarte mari, pelinul este o plantă care poate cauza crize de convulsie, insuficiență renală, stări de vomă. De asemenea, este interzis femeilor însărcinate sau care alăptează.