Trucuri și sfaturi

Ce trebuie sa stim despre cum se planteaza morcovii

Este usor sa invatam cum sa cultivam morcovi din seminte. Morcovii sunt plante bienale, asa ca isi folosesc frunzele in primul an pentru a aduna energie de la soare pentru a construi o radacina mare, cu amidon. Aici isi stocheaza energia pe timpul iernii. In primavara urmatoare, ei folosesc acea energie stocata pentru a creste o “umbela” inalta de flori albe. Cand vremea se raceste in primul an de crestere, morcovii transforma o multime din amidonul lor in zaharuri pentru a actiona ca un fel de antigel, astfel incat radacinile devin mai dulci iarna.

Toti morcovii pot fi recoltati imaturi ca pui, care tind sa fie crocanti, dar si fragezi si destul de dulci. De asemenea, pot fi lasati sa atinga dimensiunea, forma si culoarea ideala. Toti morcovii sunt bogati in beta-caroten, un pigment pe care il metabolizam sub forma de vitamina A. Lipsa vitaminei A poate duce la o vedere slaba, de unde si ideea ca morcovii sunt buni pentru vedere. Morcovii sunt, de asemenea, bogati in vitaminele C, B6 si niacina.

Datorita naturii relativ verticale a formei plantei, morcovii pot fi cultivati destul de dens si, prin urmare, sunt utili in economia spatiului intr-o zona de crestere mai mica. Adica, chiar si o mica gradina poate produce mult mai multi morcovi decat, sa zicem, salata verde sau castraveti. Semintele pot fi semanate de la inceputul primaverii pana la sfarsitul verii pentru o recolta care va dura aproape tot timpul anului, astfel incat formeaza o parte esentiala a aproape fiecare gradina de legume.

Primul truc principal cu semintele de morcov este sa le semanati putin adanc si apoi sa mentineti umiditatea in acel strat superior de sol pana cand germineaza. Deoarece germinarea lor poate dura pana la trei saptamani, acest lucru poate fi o provocare, mai ales pe vreme calda sau in gradini expuse, cu vant. Modul de a realiza acest lucru este sa udati foarte adanc inainte de plantare si apoi fie udati foarte regulat, fie folositi alte mijloace pentru a reduce evaporarea. Unii cultivatori prefera sa foloseasca o acoperire usoara pentru randuri, care ajuta la mentinerea umiditatii si are avantajul suplimentar de a tine la distanta musca de rugina a morcovului. Dar am vazut, de asemenea, unii cultivatori asezand pur si simplu o grinda de 2×4, sau chiar placaj, peste patul de seminte umed. Acesta este ridicat la fiecare cateva zile pentru a verifica progresul si apoi indepartat la germinare.

Daca aveti luxul de a creste morcovi fara prezenta mustelor ruginii morcovului, s-ar putea sa fiti in continuare preocupat de insectele care locuiesc in sol, cum ar fi viermii, care par a fi adevarati iubitori de morcovi. Sunt atat de atrasi de morcovi, de fapt, incat un morcov matur este o momeala foarte buna pentru viermi. Doar ingropati morcovi sau bucati de morcovi in mai multe zone din jurul patului de seminte dorit si marcati unde le ingropati. Daca sunt prezenti viermii, apoi puteti dezgropa bucatile de morcov si puteti indeparta cu usurinta viermii de din pat sau, cel putin, puteti face ceva pentru a le reduce populatia.

Aveti grija deosebita cu patul de morcovi pentru a va asigura ca solul este liber si complet lipsit de pietre sau alte resturi. Morcovii cu adevarat frumosi sunt usor de cultivat daca este nevoie de timp suplimentar pentru a le oferi o casa buna. Evitati ingrasamintele bogate in azot si gunoiul de grajd care nu au fost compostate de mai mult de un an, deoarece s-ar putea sa ajungeti cu varfuri mari si stufoase pe radacini jalnice si tesute.

Daca cumparati seminte de morcov de la regalfermirul.ro semanati direct dupa ultima data de inghet pana la sfarsitul verii pentru recolte din vara pana la inceputul iernii. Semanati la intervale de 3 saptamani pentru o recolta continua. Semanati direct morcovi de iarna-recoltare (unde iernile sunt blande) in primele doua saptamani ale lunii august. Temperatura optima a solului: 7-30°C . Semintele pot dura pana la 14-21 de zile pentru a germina.

Deoarece semintele de morcov sunt mici, trebuie sa fie semanate superficial. Trucul este sa pastrati cel mai inalt strat de sol umed in timpul perioadei de germinare relativ lunga. Udati adanc inainte de plantare. Semanati direct semintele mici de 5 mm adancime, 4 seminte la 2 cm si solutionati usor dupa insamantare. Asigurati-va ca semintele sunt doar ingropate. Udati zona cu cel mai bland flux posibil si mentineti-o constant umed pana cand semintele incoltesc.

pH ideal: 6,0-6,8. Cu cat solul este mai moale si mai pe baza de humus, cu atat mai bine. Cand solul este suficient de uscat primavara, lucrati-l pana la o textura fina. Distribuiti si sapati in ½ cana de ingrasamant organic complet pentru fiecare 3m de rand. Evitati gunoiul de grajd proaspat. Morcovii vor deveni deformati, dar totusi comestibili daca lovesc ceva puternic pe masura ce cresc in sol.

Rarirea este procesul de indepartare a unor rasaduri, daca este necesar, astfel incat fiecare sa aiba suficient spatiu pentru a creste in rand. Este foarte important sa rariti rasadurile de morcovii, astfel incat acestea sa nu concureze pentru nutrientii disponibili, umiditate si lumina. Se subtiaza la o distanta de 4-10 cm cand plantele tinere au 2 cm inaltime. Utilizati o distanta mai mare pentru a obtine radacini mai mari. Pe masura ce cresc, morcovii pot impinge in sus, in afara solului, astfel incat solul sa nu fie inverzit.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.