Pe 24 iunie ortodocșii sărbătoresc naşterea lui Ioan Botezătorul. Ioan este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Ziua de 24 iunie este una extrem de importantă în tradiția populară, reprezentând Ziua Sânzienelor. În tradiția populară, se crede că acestea sunt un fel de zâne bune, dar în cazul în care de ziua lor oamenii muncesc, Sânzienele se vor transforma în personaje rele. La fel ca și Rusaliile, acestea îi vor pedepsi aspru pe cei care nu le respectă ziua.
Sânzienele îşi au originea într-un stravechi cult al soarelui, iar în unele zone, sărbătoarea se mai numeşte şi ”Cap de vară”. Conform legendelor, ele sunt nişte fete frumoase, care trăiesc prin păduri, cel mai adesea, dansând.
De Sânziene fetele tinere țin cont de mai multe obiceiuri, mai ales cele nemăritate. Pentru această zi, conform tradiției, fetele trebuie să adune flori pe care le pun sub pernă în noaptea dinainte, pentru a îşi visa alesul. Din spice de grâu și flori de sânziene, fetele tinere împletesc cununi, pe care le poartă pe cap la ceremonia numită Jocul Drăgaicei.
„Aceste cununi se țin până în anul următor, agăţate la uşa de intrare a casei, la ferestre, la stâlpii porţilor sau pe crucile mormintelor, cu scopul de a apăra oamenii, animalele şi recolta de forţele rele și de stihiile naturii: grindină, inundaţie sau furtună. De asemenea, în unele părți, aceste cununi de flori se lasă în noaptea de 23 spre 24 iunie în grădină. Dacă în următoarea dimineață sunt pline de rouă, este semn de măritiș”, scriu cei de la tradiții-superstiții.ro.