Sfântul Mucenic Dimitrie, izvorâtor de mir şi mare făcător de minuni, este prăznuit de creștini pe data de 26 octombrie. Despre sfânt se spune că este cel care descuie iarna, făcând toate plantele să se ofilească și desfrunzind codrul.
Sfântul Dimitrie, făcătorul de minuni
În credința populară, Sfântul Dimitrie este considerat ocrotitorul familiei și al gospodăriilor. Născut în cetatea Solun (Salonicul de astăzi), într-o familie de nobili, Sfântul Dimitrie a fost creștinat pe ascuns. Crescut de părinți în spiritul creștin, acesta și-a vândut averea și a donat-o sărmanilor, oferind, în special, adăpost văduvelor și orfanilor.
Împăratului păgân Maximian a auzit de faptele bune ale acestuia, ordonând să fie arestat. Chiar și în temniță, Sfântul Dimitrie a continuat să binecuvânteze și să facă fapte bune. Astfel, acesta a fost străpuns de sulițele mai multor soldați la 26 octombrie, anul 303.
Doar 10 ani mai târziu, atunci când Împăratul Constantin cel Mare a recunoscut creștinismul ca una dintre marile religii, pe mormântul Sfântului Dimitrie s-a construit o mare biserică unde bolnavii veneau să se roage și ieșeau vindecați.
În prezent, Moaștele Sfântului Dimitrie se află în Tesalonic, în locașul de cult construit în urmă cu sute de ani. Legenda spune că a curs și curge mir din moaștele sfântului, fiind făcător de minuni, în special pentru oamenii bolnavi. Tocmai de aceea, Sfântul Dimitrie este cunoscut drept izvorâtor de mir.
Obiceiuri din bătrâni de Sfântul Dimitrie
Asemenea marilor sărbători creștine, ziua de 26 octombrie era un bun indicativ al vremii. Tradiția spune că dacă vremea era urâtă în această zi, atunci iarna va fi călduroasă. Dacă ziua era plină de nori și noaptea era lună plină, atunci iarna va fi grea.
Obiceiul popular spune să nu te piepteni de Sfântul Dimitrie, pentru că altfel ești în primejdie. Bătrânii aveau grijă să-și plătească toate datoriile mici până la această sărbătoare pentru a avea noroc tot anul.
De Sfântul Dumitru femeile împărțeau mere, nuci și covrigi copiilor și dădeau de pomană pentru adormiți grâu fiert cu unt, lapte sau brânză.
Fiind considerat patronul păstorilor, ciobanii puneau, în această zi, un cojoc în mijlocul oilor. Dacă peste el se așeza o oaie albă, atunci iarna ar fi fost grea, iar dacă se așeza o oaie neagră, atunci iarna ar fi fost blândă.
În ajunul sărbătorii, la sate se aprindeau focurile de Sâmetru, peste care săreau copiii ca să fie feriți de primejdii. După ce focul se consumase, fermierii aruncau o bucată de cărbune în grădină pentru a avea o recoltă bună în următorul sezon agricol.
Rugăciune către Sfântul Dimitrie
Mare mucenice Dimitrie, Izvorâtorule de Mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă!
Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate!
Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice.
Amin!