In limba latina i se spune Levisticum offidnale.
In germana, denumirea este de Liebstockel (betigasul dragostei) datorita proprietatilor afrodisiace. in Romania planta se mai numeste leostean, libistoc, lustrean, buruiana de lungoare.
Frunzele si radacina de leustean se foloseste pentru tratamentul urmatoarelor afectiuni: hidropizie, reumatism, boli de inima, guta. Provoaca o buna diureza (eliminarea apei din corp) ceea ce ajuta la eliminarea litiazei renale (nisip la rinichi).
Pentru pietre la rinichi, circulatie deficitara si bila lenesa.
Sucul proaspat de leustean obtinut din 10 lingurite la o cana cu suc de morcov ajuta la dizolvarea calculilor renali si previne formarea lor. Atunci cand nu exista leustean proaspat la indemana, efecte excelente se obtin si prin consumarea zilnica a una-doua cani cu infuzie combinata, preparata din doua lingurite cu frunze si seminte uscate la 250 ml de apa.
Daca suferiti de circulatie periferica deficitara se consuma leustean proaspat, cate 10-25 de grame pe zi, potrivit taifasuri.ro. Acesta dilata vasele de sange, ajutand la imbunatatirea irigarii cu sange a unor zone ale corpului, cum ar fi mainile, labele picioarelor, urechile.
Tratamentul este recomandat si in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.
Totodata, ajuta la solubilizarea secretiei bronsice si usureaza expectoratia. Radacina de leustean e buna in tratamentul bolilor de stomac. La tratamentul eruptiilor de pe piele, se foloseste un decoct din frunze si radacini rase de leustean. Se fac spalaturi ale portiunilor de piele bolnave. in popor, traditia spune ca femeile gravide trebuie sa evite consumul de leustean.
Banalul leustean are efecte spectaculoase asupra sanatatii organismului.
Ceaiul din aceasta leguma este diuretic, laxativ, dezinfectant si antialergic. Este bun nu numai pentru a da jos kilogramele, ci li pentru a da stralucire tenului, pentru a scapa de toxinele care incarca organismul.
Se bea in fiecare seara cate o cana din acest ceai cald sau rece, dupa gust. Efectul va fi topirea surplusului de grasimi de pe ficat, inima si o circulatie buna. Infuzia de frunze se prepara astfel: o lingurita varfuita cu frunze de leustean la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, se strecoara. Se beau pana la trei cani pe zi.
Sucul din frunze proaspete se obţine prin mixarea acestora şi este indicat să se consume 100-200 ml de suc natural pe zi în curele de detoxifiere şi purificare a sângelui.
Pulberea din frunze uscate poate fi folosită atât la preparate culinare pentru aromatizare cât şi pentru infuzie în scop terapeutic. Pulberea poate fi folosită ca atare, 1/2 linguriţă pe zi, tinuta 10 minute sub limbă, apoi înghiţită cu multă apă pentru reglarea digestiei, boli digestive, stimularea apetitului.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă cu vârf de pulbere la o cană de apă clocotită care se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară, se beau 2-3 căni pe zi
Rădăcina de leuştean are acţiune diuretică şi se utilizează în tratarea afecţiunilor urinare, hidropiziei şi a pneumoniilor.
Rădăcina şi seminţele stimulează secreţia mucoaselor. Se recomanda pentru întărirea scheletului sugarilor sau a copiilor firavi. În caz de umflături sau tumori se fierbe rădăcina, partea aeriană sau seminţele şi se adaugă la apa de baie.