Cireșele sunt unele dintre cele mai apreciate fructe ale sezonului. Deși, în ultimii ani, prețul acestora a crescut în ritm alarmant, nimic nu poate înlocui gustul celor mai dulci fructe de culoare roșie.
De cele mai multe ori nu realizăm că fructele pe care le-am adus acasă de la piață sau de la supermarket sunt pline de viermi. Uneori consumăm fructele fără să verificăm fiecare cireașă în parte. Așadar, ce se întâmplă în organismul nostru atunci când consumăm cireșe cu viermi?
Ce susțin specialiștii despre cireșele cu viermi
Conform medicilor, viermii din cireșe nu sunt periculoși pentru organismul uman, reprezentând o mică sursă de proteine. Viermii din cireșe ar putea reprezenta un semn că fructele nu au fost tratate chimic, iar, în acest caz, viermii nu afectează deloc organismul uman, fiind rapid distruși de acidul gastric.
Ceea ce afectează organismul, în schimb, sunt fructele care arată perfect, atrăgând prin frumusețea, culoarea și robustețea lor, dar care sunt tratate chimic și, în concluzie, foarte periculoase.
Desigur, specialiștii ne avertizează că apariția viermilor în fructe nu reprezintă dovada că acestea nu au fost tratate chimic, existând șansa ca larva acestora să fi apărut înainte de tratament. Cel mai bine este să consumați fructe din surse sigure.
Cum să alegi cireșe fără viermi
Printre cele mai importante semne ale cireșelor fără viermi se află culoarea acestora. Cireșele fără viermi au, de obicei, o culoare de roșu aprins, strălucitor sau ușor movuliu. Cireșele foarte coapte, de culoare roșu închis spre negru au șanse mai mari să conțină viermi.
De asemenea, cireșele trebuie să fie ferme, netede, fără pete, iar codița lor verde și nealterată. În cazul în care doriți să faceți dulceață, puteți să scoateți sâmburii cireșelor și apoi să le țineți cel puțin un sfert de oră înmuiate în apă rece. Viermii vor ieși la suprafață.
Știați că?
Cireșele, atunci când sunt în combinație cu praful de copt, pot duce la o reacție chimică al cărei rezultat este un aluat albastru. Pentru a evita acest efect, puteți folosi zeamă de lămâie.
Japonezii au o atitudine diferită față de cireși, fiind unul dintre cei mai iubiți copaci, reprezentând un simbol al vieții trecătoare. Florile cireșilor apar începând cu luna martie, până la finalul lunii mai, fiind un adevărat spectacol vizual. Tocmai de aceea, japonezii au un festival dedicat lor.
Țara care produce, anual, cele mai multe cireșe este Turcia, numele de cireșe venind de la un oraș turc care se chema Cerasus.