Trucuri și sfaturi

Ce legume se plantează în luna martie și la început de aprilie

Ce legume se plantează în luna martie și la început de aprilie
Ce legume se plantează în luna martie și la început de aprilie

Luna martie este foarte importantă pentru legumicultori. Începutul primăverii este marcat de prima zi a lunii martie, asemenea noul an agrar. Astfel, nu doar cultivarea, cât și pregătirile pentru plantare sunt importante.

Așadar, înainte de plantare sau de îngrijirea răsadurilor, specialiștii vă recomandă să îngrijiți terenul pe care urmează să plantați. Rotația de cultură este foarte importantă, așa că țineți cont de tipul de cultură plantat anul trecut. De asemenea, terenul se ară și se discuiește, având grijă să îndepărtăm rădăcinile buruienilor și să le ardem.

Un alt sfat pe care specialiștii ni-l recomandă este împărțirea terenului pe parcele separate de poteci și în straturi, pentru a ști unde urmează să cultivăm fiecare plantă în parte.

Ce legume se cultivă în luna martie?

Deși, conform calendarului agricultorului, luna martie este optimă pentru cultivarea multor legume, aceste date sunt orientative. În principiu, plantarea propriu-zisă depinde foarte mult de temperaturile de afară, de momentul în care nu mai există șansa unui îngheț, dar și de alți factori.

În luna martie, eventual după data de 20 a lunii, cultivăm:

Morcovi – semințele se plantează la 20 de centimetri distanță, iar, în luna aprilie, răsadurile se răresc până la aproximativ 7 centimetri.

Mazărea – are un conținut bogat de vitaminele K, B, A, C și în diverse minerale, precum fier, magneziu, potasiu, sodiu și cupru.

Salata – se cultivă atunci când vremea este stabilă, iar temperatura este constantă, într-o parte umbroasă a grădinii pentru a fi ferită de lumina directă a soarelui.

Ceapa – se plantează la o distanță de aproximativ 25 de centimetri între rânduri, apelând la soluții de fertilizare aplicate foarte aproape de rădăcină.

Ridichiile – se cultivă foarte ușor, într-o zonă a grădinii care are parte de umbră. Răsadurile trebuie plantate la 5 centimetri distanță.

Mărar – are nevoie de soare, așa că alegeți o zonă a grădinii peste care bate soarele. Se plantează la o adâncime de maxim 3 centimetri.

Ce legume se plantează în luna martie și la început de aprilie

În luna martie, se mai cultivă : usturoi, leuștean, spanac, cartofii timpurii, măcriș.

Ce legume se cultivă în prima parte a lunii aprilie?

Luna aprilie este, de asemenea, extrem de importantă în calendarul agricol. Plantele se dezvoltă armonios în această lună, atunci când temperaturile cresc și nu mai există pericolul unui îngheț. În această lună se pot planta culturi atât în grădină, cât și în câmp sau în spații protejate.

În prima parte a lunii aprilie, însemnând în perioada 1-10, cultivăm:

În grădină – anghinare, sparanghel, morcovi, țelină frunze, usturoi, gulie, salată, ceapă, ridichii, rubarbă, ruccola, ceapă șalotă.

De asemenea, această perioadă este oportună pentru pregătirea de răsaduri: ardei gras, broccoli, varza de Bruxelles, varză, kale, conopidă, țelină rădăcină, ardei iute, varza chinezeasă, castraveți, vinete, praz, mazăre, varză roșie, tomate.

În luna aprilie, persoanele care doresc să servească legume proaspete familiei cât mai curând, pot apela la o seră mică, în care se pot cultiva: roșii, ardei, castraveți, vinete.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.