Casa și Grădină

Ce legume se cultivă în luna octombrie

Ce legume se cultivă în luna octombrie
legume, octombrie

În luna octombrie, lucrările de cultivare încă nu s-au încheiat. Chiar dacă majoritatea legumelor se pun primăvara, există câteva excepții. Astfel, primăvara următoare ne putem bucura de legume proaspete, chiar din grădina noastră.

Acestea sunt câteva dintre legumele care pot fi cultivate în luna octombrie:

Prazul

O plantă care rezistă foarte bine la frig, prazul poate fi cultivat toamna, din răsaduri, la o distanță de 15-20 centimetri între rânduri. Specialiștii recomandă ca prazul să fie plantat cât mai adânc în sol. Astfel, acesta va ieși mult mai lung.

Prazul are nevoie de multă lumină și umiditate, așa că, în cazul în care condițiile meteorologice nu sunt optime în acest sens, necesită udare constantă.

Pătrunjelul

Verdeața mult iubită și folosită în România se poate planta și toamna. Fie că este cultivat pentru frunze, fie că este cultivat pentru rădăcină, pătrunjelul este delicios. Fertilizarea și pregătirea pentru semănarea pătrunjelului sunt asemănătoare morcovilor.

Folosiți 5-6 kilograme de sămânță la hectar pentru a semăna pătrunjelul, fie că o faceți toamna sau primăvara. Plantarea se poate efectua din luna octombrie până în luna martie. Puteți începe să recotați după minim o lună.

Morcovii

Morcovii pot fi plantați în zonele în care iarna nu este foarte dură. Această perioadă este optimă. Pentru ca semințele să încolțească mai rapid, acestea trebuie inserate la adâncime de doi centimetri.

Mazărea

Pentru a cultiva mazărea în luna octombrie, se recomandă câteva lucrări de îngrijire. Astfel, trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând, mazărea nu suportă gunoi de grajd la semănare.

În al doilea rând, solul trebuie tratat cu îngrășământ pe bază de potasiu și fosfor. Apoi, este recomandată utilizarea clopotelor de sticlă sau plastic pentru a proteja planta de temperaturile scăzute.

După primele semne de dezvoltare ale plantei, se pot folosi fertilizatori naturali în cantități mărunte.

Arpagicul

Persoanele care preferă să aibă ceapă verde la începutul primăverii pot planta arpagic în această perioadă. Ceapa verde preferă umiditatea, așa că solul argilos este optim în acest caz.

Folosiți paturi înalte sau casete pentru culturile de tomnă

Culturile plantate în octombrie trebuie să aibă o rezistență mai mare la temperaturile scăzute și la umiditate. În acest sens, le putem ajuta prin formarea de paturi înălțate sau casete.

Astfel, culturile plantate direct în pământ sau cu ajutorul paturilor vor fi mult mai protejate, în special de stratul de zăpadă care acționează ca o pătură.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.