Descoperă

Ce este brusturele şi ce beneficii are această plantă

Plantele medicinale se regăsesc peste tot în ţara noastră, inclusiv la marginea drumului. Pentru cei care nu doresc să le culeagă din mediul lor natural au cea mai eficientă variantă, farmaciile de tip plafar şi nu numai. Astăzi vom vorbi despre planta medicinală numită brusture.

Brusturele este o plantă medicinală foarte rezistentă, a cărei rădăcină se foloseşte în scop terapeutic, tratând o mulţime de afecţiuni. Nu doar rădăcina ei este utilizată cu succes în tratamente, ci şi frunzele sale.

Brusturele creşte în condiţii meteo extreme, în zonele care au un climat total neprietenos şi cresc până ajung să aibă diametrul de 60-70 de cm. O veţi regăsi în zonele de munte sau câmpii, fiind un leac interesant pentru o mulţime de boli. Are mai multe denumiri populare şi îl veţi mai regăsi şi ca podval mare sau captalan. Conţinutul frunzelor sau rădăcinii de brusture este bogat în vitamine, săruri minerale de potasiu, ulei volatilic precum şi alţi compuşi poliinici. Frunzele sale conţin şi arctiopicrină, o substanţă cu un gust amar, care îi şi dă brusturelui acest gust specific.

Ei bine, putem spune că brusturele este o plantă minune, care se foloseşte în scop medicinal pentru a trata afecţiunile renale, afecţiunile pielii cum sunt acneea, eczemele, seboreea, are acţiune diuretică şi efect depurativ, puternice proprietăţi antioxidante şi efect hepatoprotector. Tot prin intermediul rădăcinii sau a frunzelor de brusture veţi putea combate transpiraţia, problemele cauzate de reumatism şi mai are acţiune antitumorală şi antimutagenică, ajutând totodată şi ca adjuvant natural în cazurile de gută.

Puteţi achiziţiona planta din faramcii şi magazine de specialitate sau o puteţi culege de pe câmpii şi dealuri sau zone montane, lăsând-o la uscat. Mai comod este, deisgur, să o achiziţionaţi de-a gata pregătită, mai ales că vine şi într-un ambalaj care permite păstrarea ei în condiţii bune. Veţi face apoi infuzie din brusture, utilizând o lingură uscată de rădăcină şi o cană de 200 de ml de apă, pe care o clocotiţi. Turnaţi apoi apa fierbinte peste şi lăsaţi totul la infuzat pentru 10 sau 15 minute, după care strecuraţi şi consumaţi pe parcursul unei zile, după ce o îndulciţi cu puţină miere, dacă doriţi. Ţineţi cont însă ca va fi amară, graţie substanţelor pe care le conţine, în special datorită arctiopicrinei.

Puteţi folosi şi decoct de brusture, pentru uz intern, pe care îl preparaţi din 4 linguri de praf de rădăcină, plus un litru de apă. Lăsaţi acest amestec la macerat pentru 6-8 ore, după care puteţi consuma pe parcursul unei zile.

Rădăcina de brusture sau frunzele sale au aplicaţii şi pentru uz extern, dacă realizaţi un decoct pe care să îl aplicaţi local, atunci când aveţi nevoie. Vă trebuie să folosiţi două linguri de rădăcină mărunţită, precum şi o cană de 200 ml de apă caldă. Lăsaţi totul la infuzat pentru 15 minute, strecuraţi şi puneţi pe o compresă, pe care o puteţi aplica pe zonele care necesită acest tratament.

Beneficiile utilizării brusturelui

Brusturele este o plantă medicinală minune şi nu o spunem noi, ci specialiştii, care explică şi care sunt beneficiile utilizării acestuia. Se recomandă pentru purificarea sângelui, eliminarea toxinelor, ajută la buna circulaţie a sângelui, inhibă dezvoltarea anumitor tipuri de cancer, printre care şi cel de piele, tratează acneea prin arctiozida, substanţa care se regăseşte în compoziţia sa şi pe care o puteţi aplica local pentru a mai trata inclusiv furunculoza sau cuperoza. Lupă împotriva infecţiilor prin intermediul piliacentilenelor din compoziţia sa, ce utilizate au efect antibiotic, luptă împotriva căderii părului, combate mătreaţa, alopecia şi vă lasă scalpul sănătos şi strălucitor. Puteţi face infuzie de rădăcină de brusture sau puteţi folosi chiar decocot la nivel local pentru a scăpa de pierdea firelor de păr.

Tot prin folosirea brusturelui puteţi atenua inflamaţiile şi reduce nivelul glicemiei, vă scapă de reumatism şi afecţiunile cauzate de prostată şi diabet şi vă scapă de infecţiile cu stafilococi şi streptococi.

Pentru folosirea lui ca ceai sau ca decoct de uz intern, brusturele tratează calculozele relane, cistitele, tusea, gripa, pneumonia, celulita, bronşita, greaţa, constipaţia, diabetul zaharat, obezitatea şi insuficienţa cardiacă.

Pentru uz extern, după ce preparaţi decoctul aşa cum v-am explicat anterior, brusturele tratează herpesul, eczemele, dermatozele, ulceraţiile venoase, varicele, seboreea, furunculii, abcesele şi ajută pentru cei care au tenul gras.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă