Asmatui
Gust
Gustul asmatuiului este probabil cel mai bine descris ca o versiune fina si delicata a unei incrucisari intre tarhon si patrunjel.
Aspect: Asmatuiul arata ca un patrunjel cu frunze plate usor mai palid, mai delicat si mai fin, dar cu frunze o idee mai subtiri. Uneori, ciorchinii de asmatui vor avea frunze destul de bine inchise, aproape ca de flori. Evitati asmatuiul cu flori reale atasate – ceea ce inseamna, de obicei, ca va avea un gust putin amar.
Informatii nutritionale
Cand gatiti cu asmatui, cel mai probabil veti folosi versiunea proaspata a plantei. In plus, este posibil sa utilizati o cantitate mica, din acest motiv, adaugarea de asmatui proaspat la mancare nu este susceptibila sa schimbe valoarea nutritionala a acesteia.
Asmatuiul uscat este disponibil si in magazine. O lingura de asmatui uscat ofera putin peste patru calorii. Majoritatea acestor calorii provin din carbohidrati si o cantitate mica provine din proteine si grasimi.
O portie tipica de o lingura de asmatui uscat nu este, de asemenea, probabil sa furnizeze micronutrienti semnificativi. Cu toate acestea, veti obtine o cantitate mica de vitamina A, vitamina C, vitamina B6, riboflavina si folat. Mineralele includ calciu, fier si magneziu, seleniu, potasiu si mangan.
Particularitati:
Asmatuiul este o planta anuala, tulpina acestuia fiind foarte ramificata, putand ajunge la o inaltime de 40 – 60 de centimetri. Florile sunt de culoare alba, procesul de inflorire are loc in lunile mai – iunie.
Este rezistent la frig, nu are necesitati mari de lumina, poate fi cultivat in livada, in zone umbrite.
Cum se cultiva:
Poate fi semanat direct pe camp, din 2 in 2 saptamani, perioada ideala din martie pana in semptembrie.
Distanta necesara intre randuri este de 20 de centimetri, iar intre plante de 25-30 de centimetri.
Cum se recolteaza:
Prima recolta are loc dupa maxim 35 de zile, prin retezarea frunzelor de la exteriorul rezetei.
Beneficiile consumului de asmatui:
Mentine sanatatea rinichilor:
Cercetarile au descoperit ca consumul de asmatui ajuta la imbunatatirea functionarii organelor digestive si a rinichilor. Ii ajuta sa fie puternici, sanatosi si vitalizati.
Scade colesterolul rau:
Consumul de alimente procesate, indulcitori artificiali, alimente grase, produse dulci, etc. nu adauga nici un plus in dieta ta. Aceste tipuri de alimente sunt responsabile de boli majore cu care ne confruntam majoritatea dintre noi astazi. Una dintre problemele de sanatate cauzate de acesta sunt nivelurile mai ridicate de colesterol rau. Planta de asmatui este una dintre cele mai bune optiuni pentru a reduce cu usurinta nivelurile ridicate de colesterol. Deci, asigurati-va ca il consumati regulat pentru un stil de viata mai sanatos.
Importanta culturii
– se cultiva pentru frunzele sale care, datorita continutului ridicat in uleiuri eterice, imprima o aroma specifica mancarurilor, fiind folosit frecvent la prepararea salatelor, sosurilor picante, a unor omlete, la supe si ciorbe, mancaruri din carne si peste etc.;
– se utilizeaza in medicina ca remediu tonic si de ameliorare a functiilor organelor cu secretie interna;
– in industria farmaceutica se foloseste pentru prepararea de medicamente utilizate la tratarea eruptiilor cutanate si dereglari ale organelor cu secretie interna;
– frunzele contin vitamina C (60 mg la 100 g produs proaspat), provitamina A (7mg la 100g ), saruri minerale, uleiuri eterice.
Sfaturi pentru cultivare si ingrijire
Asmatuiul este o planta precoce si rezistenta la frig. Este mai putin pretentioasa la lumina, din care cauza poate fi cultivat pe terenuri semiumbrite (printre pomi in livezi), suficient de umede si cu fertilitate ridicata. In caz de seceta si lumina puternica emite repede tulpini florale.
In cultura se gasesc doua forme de asmatui – cu frunze netede si cu frunze crete. Se prefera forma cu frunze crete care creste mai repede, ofera productii mai timpurii si are o aroma mai pronuntata.
Asmatuiul se cultiva prin semanat direct in camp, in randuri simple sau in benzi, in mod esalonat (din 2 in 2 saptamani), din martie pana in septembrie. Se seamana cinci randuri pe stratul inaltat cu latimea la coronament de 104 cm. Distanta intre randuri este de 20 cm, iar pe rand, plantele se vor rari la 25 – 30 cm, realizandu-se un numar de 160 -190 mii plante la hectar. Se foloseste o cantitate de 55 – 60 kg samanta la hectar.
Asmatuiul se preteaza bine la cultura succesiva sau asociata.
In cursul perioadei de vegetatie, cultura se intretine prin lucrari de prasit si mai ales prin irigat, asmatuiul fiind o planta pretentioasa la umiditate.
Recoltarea incepe dupa 30 – 35 de zile de la rasarire si se face prin retezarea frunzelor de la exteriorul rozetei. Productia de frunze si lastari verzi variaza in functie de perioada in care se infiinteaza cultura, la o singura recoltare se realizeaza circa 3 tone de frunze la hectar.
Frunzele sunt foarte perisabile si nu pot fi pastrate in conditii ambientale decat o zi. Prin ambalarea in pelicula de material plastic si depozitarea la temperatura de 10°C si umiditatea relativa de 90%, perioada de pastrare se poate prelungi pana la 9 zile.