Descoperă

Ce e bine să faci Luni ca să-ți meargă bine toată săptămâna. Tradiții pentru noroc la locul de muncă

Ce e bine să faci Luni ca să-ți meargă bine toată săptămâna. Tradiții pentru noroc la locul de muncă
Ce e bine să faci Luni ca să-ți meargă bine toată săptămâna. Tradiții pentru noroc la locul de muncă

Ziua de luni este strâns legată de noile începuturi, fiind prima zi a săptămânii. Astfel, este momentul perfect pentru a stabili cum va decurge restul săptămânii.

Superstițiile legate de ziua de luni sunt importante pentru românii care vor să lanseze un proiect nou sau să continue ce au început săptămâna trecută. Așadar, pentru a avea noroc, prosperitate și inspirație, trebuie să ținem cont de câteva obiceiuri.

Ce e bine să faci în ziua de Luni

Ziua de luni reprezintă un nou început, așa că este important să pornim săptămâna cu dreptul. Este o zi favorabilă pentru noile proiecte la locul de muncă, așa că trebuie să avem grijă la tonul pe care îl stabilim în această zi pentru restul săptămânii.

În popor, se spune că așa cum îți merge lunea, îți merge toată săptămâna, mai ales dacă este vorba despre prima zi dintr-o lună nouă. Așadar, începe ziua cu seninătate, cu optimism și cu încredere că poți duce la bun sfârșit orice activitate propusă.

Lunea nu se recomandă să pleci la drum, însă, cea mai cunsocută superstiție este legată de bani. Așadar, lunea nu se împrumută niciodată bani, decât dacă primești ceva înainte.

În cazul în care ești nevoit să împrumuți cuiva bani în ziua de luni, atunci e bine să-i primești înapoi sâmbăta. De asemenea, se spune că dacă plouă în ziua de luni, va ploua tot restul săptămânii.

RUGĂCIUNEA ZILEI DE LUNI

 

Oamenii religioși se roagă Sfinților Îngeri în ziua de Luni. Cine ținea post în această zi credea că Sfinții Mihail și Gavril vor avea grijă de suflet după moarte.

Lunea se postește pentru viață, pentru noroc, prosperitate și voie bună. Se spune că trebuie să ai grijă pe cine lași să-ți intre în casă în această zi. Dacă este un om cu noroc, atunci vei avea și tu noroc, dar dacă este un ghinionist, atunci vei sărăci.

Superstiții pentru ziua de Luni

Ce e bine să faci Luni ca să-ți meargă bine toată săptămâna. Tradiții pentru noroc la locul de muncă

Femeile care își doreau un copil, însă nu rămâneau însărcinate, posteau în ziua de luni pentru a li se îndeplini visul. În unele zone ale țării, copiii născuți lunea erau considerați norocoși tot restul vieții.

Lunea era o zi în care nu se recomanda spălatul pe cap, fiind considerată o activitate care aduce ghinion, mai ales tinerilor necăsătoriți despre care se spunea că nu se vor însura niciodată dacă își spală părul lunea.

Una dintre cele mai cunoscute superstiții din mediul rural este legată de strângerea ouălor din cuibar. Astfel, lunea nu se adună niciodată ouăle, crezând că această activitate va împiedica găina să mai ouă în același loc.

Activitățile potrivite pentru ziua de luni sunt croitul pânzei pentru albituri și înțărcarea copiilor. În plus, lunea nu se făcea focul în casă în anumite localități din Botoșani.

Se spune că dacă împrumuți lucruri din casă lunea, atunci dai norocul și sporul, mai ales sare, borș și făină. Un alt obicei ne învață că lunea nu se lucrează decât la ivitul zorilor. De asemenea, dacă este sărbătoare, fie una mică, atunci nu se lucrează.

În zonele rurale, una dintre tradiții spune că dacă dai lut de împrumut lunea, atunci faci gângănii, dacă dai cenușă îți pierzi găinile și dacă faci leșie, nu-ți mai iese smântâna.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă