Descoperă

Ce a scos acest locatar de bloc pe geam. Când au observat vecinii s-au uitat de două ori

La finalul lunii octombrie, în noaptea de 30 spre 31, americanii sărbătoresc Halloween-ul. De câțiva ani, mulți români au adoptat acest obicei, în special de dragul copiilor, care adoră să se costumeze și să mănânce tot felul de dulciuri în forme înfricoșătoare.

Un obicei pe care toată lumea îl îndrăgește, atât copiii cât și adulții, este cioplirea dovlecilor. Adică, se ia un dovleac portocaliu suficient de mare cât să poată fi sculptat, se scobește de miez și, cu un cuțit, se cioplește un chip cât mai terifiant. În interior se pune o lumânare, obținând astfel un felinar.

Cei care nu vor să sculpteze, pot picta dovlecii, în diferite forme.

Așa a procedat și acest bucureștean, care a atras privirile curioase ale vecinilor după ce și-a expus dovleacul la fereastră. Omul l-a scos pe aerul condiționat, cel mai probabil cu scopul de a usca vopseaua mai repede. Cu siguranță a adus spiritul Halloween-ului în cartier și o pată de culoare printre blocurile gri!

De ce se sculptează dovleci de Halloween

Se spune că, în urmă cu multă vreme, exista un personaj controversat care se numea Jack o’Lantern care adora să le facă farse tuturor celor din jurul său. Într-o zi, încercând să se joace cu destinul, a decis să-i facă o farsă Diavolului şi îl convinge să se urce într-un măr să-i dea un fruct. Ajuns în vârful copacului, Diavolul îşi dă seama că nu mai poate să coboare pentru că pe scoaţa pomului farsorul scrijelise o mulţime de cruci. În cele din urmă, pentru a-l lăsa să coboare din copac, face un pact cu acesta şi Diavolul îi promite că nu o să-i stăpânescă sufletul după moarte. După mulţi ani de petreceri şi farse, Jack moare şi nu este primit în Rai.

Se hotărăşte să pornească spre Iad, dar îşi dă seama că nici Diavolul nu o să-l primească acolo pentru că au făcut o înţelegere. Chiar şi aşa, acesta priveşte de la Diavol o făclie care să-i lumineze drumul întunecat dintre Rai şi Iad în care este captiv, dar Jack pune focul într-un nap scobit. La început, oamenii scobeau napi, dar ulterior şi-au dat seama că este mult mai simplu să scobească un dovleac şi să păstreze o parte din vechea legendă irlandeză ce a fost preluată de o mulţime de ţări ale lumii.

În Statele Unite, dovleceii merg mână în mână cu sărbătorile de toamnă, Halloween și Ziua Recunoștinței. Recoltat în octombrie, acest fruct portocaliu, nutritiv și versatil, prezintă flori, semințe și pulpă comestibile și bogate în vitamine. Dovleacul este folosit pentru a face supe, deserturi și pâine, iar mulți americani includ plăcinta de dovleac în mesele de Ziua Recunoștinței.

Iată 4 lucruri pe care poate nu le știați despre dovleci

1. Dovleceii fac parte din familia dovlecilor, care include castraveții, pepenii de miere, pepenii cantalupi, pepenii verzi și dovleceii. Aceste plante sunt originare din America Centrală și Mexic, dar acum cresc pe șase continente – toate cu excepția Antarcticii.

2. Indigenii nord-americani au cultivat dovleci timp de mii de ani – chiar înainte de cultivarea fasolei și a porumbului.

3. 6. Cel mai greu dovleac a fost cultivat în Belgia în 2016 și a cântărit un uriaș 2.624 de kilograme. 6. Cel mai greu dovleac din SUA a fost cultivat în New Hampshire în 2018 și a cântărit 2.528 de kilograme. Cea mai mare plăcintă de dovleac coaptă vreodată a fost în Ohio în 2010. Aceasta a cântărit 3.699 de kilograme și a avut un diametru de peste 6 metri.

4. Semințele de dovleac trebuie plantate între ultima săptămână din mai și mijlocul lunii iunie. Le ia între 90 și 120 de zile să crească și se culeg în octombrie, când au o culoare portocalie strălucitoare. Semințele lor pot fi păstrate pentru a crește noi dovleci în anul următor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă