Descoperă

Cât de nocivă este Crăciunița pentru copii și animale? Sfaturi de protecție și îngrijire

Cât de nocivă este Crăciunița pentru copii și animale? Sfaturi de protecție și îngrijire
Cât de nocivă este Crăciunița pentru copii și animale? Sfaturi de protecție și îngrijire

Crăciunița, cea mai populară plantă a sărbătorilor de iarnă, mai este cunoscută și sub denumirea populară de Poinsettia, Floarea sau Steaua Crăciunului și sub cea științifică de Euphorbia pulcherrima.

Deși cele mai des întânite Crăciunițe sunt cele de culoare roșie, această plantă are flori și de alte culori, cum ar fi roz, alb, portocalii, crem sau galben. Motivul pentru care floarea este asociată cu perioada Crăciunului este datorat schimbării culorii, proces care se petrece, de cele mai multe ori, în luna decembrie.

Cât de nocivă este Crăciunița?

Crăciunița poate fi nocivă pentru oameni și animale, însă nivelul de toxicitate este mediu. Aceasta secretă o sevă care poate crea alergii și toate părțile plantei sunt nocive.

Specialiștii recomandă să nu atingeți frunzele plantei, iar apoi să vă atingeți ochii pentru că poate crea iritări ale globului ocular, dar și tulburări temporare de vedere.

De asemenea, poate fi toxică pentru persoanele care înghit frunzele acesteia, seva fiind iritantă pentru piele sau mucoase, putând să producă arsuri pe piele, alergii sau arsuri digestive.

Cum alegem corect o Crăciuniță la ghiveci?

Specialiștii ne recomandă să avem grijă atunci când alegem o Crăciuniță din magazine. Acestea pot fi sensibile atunci când sunt depozitate la temperaturi prea mari sau prea mici pentru mult timp.

Spre exemplu, dacă au stat într-un mediu cald, pot suferi în timpul deplasării dacă sunt expuse la temperaturi scăzute și invers. Dacă au fost depozitate într-un mediu mai răcăros, frunzele se pleoștesc atunci când ajung la căldură.

Așadar, planta cea mai sănătoasă are frunzele ferme și intacte, cu muguri puși într-o poziție fermă și cu pământ în ghiveci nici prea umed, nici prea uscat.

Un alt sfat util este legat de învelirea plantei într-o hârtie până la noul spațiu pentru a o feri de temperaturile scăzute.

Cât de nocivă este Crăciunița pentru copii și animale? Sfaturi de protecție și îngrijire

Înmulțirea și îngrijirea plantei

Cel mai cunoscut mod de înmulțire a Crăciuniței este prin butași, obținuți din vârfurile tulpinilor mai puternice. Înainte de a replanta butașii, trebuie să vă asigurați că seva eliminată se scurge în totalitate și că rana se cicatrizează. În mod contrar, butașii nu vor prinde rădăcini.

Astfel, butașii se țin într-un recipient cu apă călduță până când întreaga sevă se scurge, adică atunci când apa nu mai este lăptoasă. Apoi, planta începe să dezvolte rădăcini, iar acela este momentul optim de plantare.

Cei mai importanță factori de îngrijire:

Temperatura și lumina – cea mai mică temperatură la care Crăciunița poate rezista este de 15 grade Celsius, iar cea mai ridică de 22 de grade Celsius, așa că nu trebuie așezată aproape de o sursă de căldură.

De asemenea, planta nu trebuie să stea într-o zonă foarte luminată în perioada verii, ci într-un loc cu semiumbră. Din primăvară, planta poate rezista chiar și afară dacă vremea este frumoasă.

Irigarea – cel mai important lucru atuci când vine vorba despre irigarea plantei este ca solul să fie în permanență umed. Așadar, planta nu trebuie udată foarte des în cazul în care ați verificat pământul și nu este uscat.

În sezonul rece, Crăciunița se poate uda și o dată pe săptămână. Dacă frunzele acesteia încep să se îngălbenească, atunci are nevoie de mai multă apă, asemenea celor care stau în ghivece mici.

Fertilizarea – se pot aplica îngrășăminte lichide la începutul primăverii, pentru a stimula creșterea, o dată la două săptămâni sau o lună. În schimb, nu se aplică îngrășăminte în perioada Crăciunului sau după ce florile s-au uscat.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă