În apropiere de localitatea Răchițele, din județul Cluj, se află una dintre cele mai impresionante cascade din România – Vălul Miresei. Această cascadă în două trepte este cea mai reprezentativă cascadă a munților Apuseni, fiind un obiect turistic important român datorită frumuseții sale și legendelor create în jurul ei.
Cum poți ajunge la cascada Vălul Miresii
Cascada mai este cunoscută și după numele localității din apropiere, Răchițele, aflându-se pe Valea Stânciului, aproape de comuna Mărgău, în județul Cluj. Din fericire, turiștii pot merge cu mașina până la distanță de un kilometru de cascadă.
Căderea cascadei este de aproximativ 30m, aflându-se la o înălțime de 1000m. Cascada este înconjurată de un perete stâncos, iar la baza treptei de sus există o marmită (scobitură) cu diametrul de 10 m, care asigură dispersia apei, de aici asemănarea cu un voal de mireasă.
Iubitorii de trasee montane au mai multe opțiuni în această zonă:
- Răchițele – Cascada Vălul Miresei. Cu pornire de la punctul Salvamont, se urcă pe vf. Lespezi. Se coboară în sat pe Dealul Măcrişului, trecând pe lângă biserica satului, se ajunge pe Valea Stanciului şi de acolo până la Cascada Valul Miresei.
- Răchiţele-Vlădeasa. Punct Salvamont – Valea Stanciului – Ponorul de la Tău – Făget – Pietrele albe – Dealul Petrieni – Refugiul Vlădeasa – Dl Chicera Orzaşilor – Valea Răcadului cu V. Zănoghii – Dosu Răcadului – Biserica Frăsinetanilor – Vf. Cetăţii – Vf. Lespezi – Punct Salvamont
- Poiana Lespezi – Vârful Lespezi – Creasta Estică – Peştera Mică
- Răchiţele centru – Cascada Valul Miresei – Pietrele Albe, durata fiind de 5-6 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor. Priveliștea e extraordinară de acolo, cu valea amplă care se deschide pe partea dreaptă și stâncile verticale pe vârful cărora trece poteca
- Răchiţele centru – Piatra Arsă, cu durata de 4 ore dus – întors. Grad de dificultate: uşor.
De asemenea, din localitatea Răchitele se poate ajunge și la intrarea nordică a Parcului Natural Munții Apuseni. Un alt obiectiv turistic este Lacul Tarnița, situat în județul Cluj, între comunele Râșca, Mărișel și Gilău, unul dintre cele 4 lacuri de acumulare de pe cursul râului Someșul Cald, alături de Lacul Beliș-Fântanele, Lacul Someșul Cald și Lacul Gilău.
Legenda Cascadei Vălul Miresei
Cascada pare învăluită în mult mister datorită legendelor pe care locuitorii le-au creat în jurul ei, tocmai de aceea este unul dintre locurile turistice speciale din România.
Conform uneia dintre legende, în vremurile de demult, o tânără mireasă a alunecat pe acele stânci abrupte, iar voalul ei a rămas agățat în pietrele stâncoase.
În urma acestui eveniment tragic, nuntașii au plâns în jurul stâncilor timp de zile întregi, iar cascada s-a născut din lacrimile lor amare.
De asemenea, în comuna Mărgău, mai există și astăzi familii care vorbesc o limbă specială, creată de geamgiii de pe vremuri care nu voiau să fie înțeleși decât de oamenii din localitate.
Limba se numește gomoțască sau gumuțască, fiind considerată unicul argou rural din România. Graiul nu mai este cunoscut de întreaga localitate în prezent, ci doar de câteva familii.