Zeci de pacienți apar zilnic la spital din cauza mușcăturilor de căpușe. În sezonul cald, țânțarii și căpușele fac prăpăd, iar anul acesta capitala țării se confrută cu o invazie a acestor insecte care, conform specialiștilor, pot fi foarte periculoase.
Spațiile verzi ale Bucureștiului sunt invadate de căpușe
Cetățenii trebuie să fie foarte atenți atunci când se plimbă în spațiile verzi, mai ales atunci când copiii sunt lăsați să umble desculți pe iarba verde.
„De cele mai multe ori căpuşele nu dau borelioză, dar totuşi trebuie să fim atenţi, pentru că sunt situaţii în care putem avea infecţia borelioza. Dintre cei care fac infecţia ,5% pot ajunge şi la complicaţii importante dacă nu se face profilaxia”, a declarat Adrian Marinescu, director medical Institutul Matei Balş pentru Antena3.ro.
Medicii avertizează părinții spunând că trebuie să fie foarte atenți după ce au vizitat spațiile verzi din capitală. Căpușele se por prinde și de păr, așa că este nevoie de o verificare atentă după ieșirile în parc.
De asemenea, proprietarii de animale trebuie să fie atenți la aceste situații, deoarece căpușele sunt foarte periculoase. Ele pot transmite boala Lyme sau babesiosa, afecțiuni care afectează mult sănătatea animalelor. Se recomandă deparazitarea constantă a animalelor și verificările aferente ieșirilor la iarbă verde.
Ciupiturile de țânțari și căpușe pot fi periculoase
Mușcăturile de țânțari și căpușe nu sunt doar incomode, ci și foarte periculoase.
”Unele ciupituri sunt banale, dar neplăcute și pentru copil, și pentru părinte, altele pot avea un potențial periculos destul de mare. Cele mai frecvente sunt ciupiturile de țânțari, iar sezonul este deja început. Aceștia ciupesc de obicei seara, pe zonele expuse.
Ciupitura începe să ne deranjeze cam la 1-2 minute după ce s-a produs, deci deja este prea târziu, căci nu mai avem cum să îndepărtăm insecta de acolo și arată ca o umflătură mică, roșie, și este foarte pruriginoasă. Pe copil îl mănâncă și vrea să se scarpine.
Multe dintre ciupiturile de insecte dau acest efect, iar la copil problema principală cu scărpinatul este că mânuțele lor nu sunt întotdeauna curate, iar un scărpinat foarte agresiv poate produce răni care se suprainfectează cu microbii de sub unghii”, a comunicat medicul pediatru Ilinca Tranulis, conform DCmedical.ro.
Mușcăturile de țânțari sunt, de cele mai multe ori, doar incomode, însă, atunci când există alergii, acestea sunt periculoase. Specialiștii ne recomandă să spălăm zona afectată cu apă și săpun sau să folosim comprese reci atunci când mușcătura provoacă mâncărimi.
Căpușa trebuie scoasă de un specialist
În cazul căpușelor, situația este mult mai gravă. Acestea pot transmite multe boli, atât oamenilor, cât și animalelor.
”Căpușele, de obicei, le observăm atașate în piele. Ele rămân acolo, își înfig trompa și cresc în dimensiuni. Pe acestea dacă le întâlnim, ideal ar fi să fie scoase cât mai repede din piele, în mod corect, complet. Dacă le rupem, trompa le poate rămâne acolo și zona se poate infecta.
Cel mai corect, operațiunea trebuie făcută la medicul chirurg. După ce am scos căpușa, urmărim o perioadă zona. Dacă vedem un cerc roșu, această căpușă putea transmite boala Lyme, o boală extrem de periculoasă. Trebuie tratament cu antibiotic.
Dar până aici, ar trebui să ne asigurăm după fiecare ieșire la iarbă verde că al nostru copil nu are nicio căpușă pe corp, hainele nu vor fi purtate și a doua zi, căci ele pot rămâne acolo, iar copilul trebuie spălat și verificat, în zonele ascunse, a transmis medicul Ilinca Tranulis, conform sursei citate.
Specialiștii susțin că persoanele cu alergii la înțepăturile de țânțari sau albine trebuie să fie foarte atente în perioada sezonului cald și să aibă mereu la îndemână un autoinjector de adrenalină.