Medicii trag un semnal de alarmă asupra unor legume pe care le punem mereu în ciorbă. Puțini oameni știu că unele dintre acestea își modifică total proprietățile atunci când intră în contact cu căldura.
Este și cazul unei legume banale, pe care o folosim în special la ciorbe: țelina. Are multiple beneficii pentru sănătate, dar când e reîncălizită face mai mult rău decât bine. De ce?
Puține gospodine știu că țelina nu trebuie gătită așa
Când reîncălzim mâncarea în care am folosit țelina, această cantitate de nitrați se eliberează și crește riscul dezvoltării unor boli grave, chiar și cancer.
Acest lucru se întâmplă atunci când o consumăm reîncălzită în cantități mari. Țelina poate cauza chiar și hipertensiune, intoxicație și disfuncții ale sistemului circulator, iar reîncălzită atacă și glanda tiroidă.
Din aceste motive, faptul că adăugăm țelină în ciorbă face ca această legumă plină de beneficii să devină cea mai toxică legumă din bucătărie.
Țelina, toxică pe timp de vară
Experții au atras atenția de nenumărate ori că este greșit să consumăm țelină când temperaturile sunt ridicate. Consumul celei mai toxice legume poate să cauzeze alergii, deoarece conține o substanță numită bergapten. Această substanța din țelină provoacă reacții anafilactice.
Și femeie însărcinate ar trebui să evite țelina și asta pentru că reprezintă o sursă bogată în hormoni naturali.