Ultima lună de toamnă este foarte importantă pentru agricultori, fiind perioada în care trebuie să pună culturile la punct înainte de venirea iernii. În noiembrie, câmpurile se însămânțează pentru culturile din sezonul următor, iar grădinile se pregătesc pentru sezonul rece.
Ce lucrări se efectuează în noiembrie
Lucrări la câmp
În această lună, se recoltează ultimele producții și se depozitează în conformitate cu cerințele respectivei culturi. De asemenea, terenul se pregătește temeinic pentru sezonul următor.
Resturile agricole sunt eliminate, o activitate foarte importantă pentru viitoarele culturi din sezonul de primăvară. Înainte de venirea iernii, terenul se ară. Arătura se face la 18–20 cm adâncime, în funcție de sol.
Dacă pe terenul respectiv există vegetație înaltă, atunci, înainte de arătură, este necesară o mărunțire a acestuia cu grapa cu discuri.
În plus, se aplică 20–30 tone gunoi de grajd/ha, o dată la 3 – 4 ani și îngrășăminte pe baza de fosfor și potasiu, în cantitate de 40–60 kg substanță activă/ha.
Urmează pregătirea patului germinativ și semănatul culturilor de toamnă (rapița sau grâul), alături de lucrările de îngrijire ale acestora.
Lucrări în legumicultură
Una dintre cele mai importante lucrări ale acestei luni este recoltarea ultimelor legume rădăcinoase și vărzoase (varză, fasole, mazăre). După încheierea recoltării, spațiul se pregătește prin eliminarea resturilor vegetale, alături de arăturile specifice de toamnă.
În cazul în care există culturi de tomate, castraveți și ardei în solar, ciclul al-II-lea, se efectuează lucrările de îngrijire specifice.
Se seamănă culturile de salată, ridichii de lună (soiuri de toamnă-iarnă) în câmp. De asemenea, în această perioadă, se colectează semințe pentru următoarele culturi.
Viticultura
În acestă perioadă, se pregătesc recipientele necesare pentru depozitarea vinului. Solul viței de vie este hrănit cu îngrășăminte cu fosfor și potasiu. Butucii trebuie protejați de ger.
Terenul pe care este plantată vița de vie trebuie completat în cazul existenței golurilor, sau trebuie desfundat dacă urmează să se planteze o cultură nouă de viță de vie.
Calendar agricol noiembrie – pomicultură
În luna noiembrie, se recoltează nucile, gutuile, migdalele și perele de iarnă. După ce procesul de recoltare a luat sfârșit, se adună toate fructele căzute pe lângă pom pentru a elimina riscul unei surse de infecție.
Trunchiului și ramurilor copacilor li se efectuează o îmbăiere, având tot scopul de a elimina dăunătorii care hibernează iarna. Ramurile uscate, bolnave sau rupte se elimină complet.
Pomii fructiferi, după intrarea în repaus vegetal, se vor toaleta cu scopul de a spori următoarea producție. De asemenea, în această lună se plantează noi pomi fructiferi.