Știri Agricole

Calendar agricol martie 2021. Ce trebuie să faci până la sfârșitul lunii martie

Calendar agricol martie 2021. Ce trebuie să faci până la sfârșitul lunii martie
Calendar agricol martie 2021. Ce trebuie să faci până la sfârșitul lunii martie

Una dintre cele mai importante lucrări agricole ale lunii martie este pregătirea pentru cultivarea materialului săditor. Astfel, semințele și răsadurile trebuie pregătite pentru plantare, proces care poate fi mai simplu sau mai anevoios, în funcție de fiecare cultură în parte.

Semănarea culturilor

Culturile de ovăz, mazăre, lucernă, etc. pot fi semănate începând cu această lună, în condițiile în care condițiile meteorologice sunt favorabile. După ce temperatura solului trece de 3 grade Celsius, se pot semăna și culturile de floarea-soarelui, de in, de năut. De asemenea, se seamănă plantele aromatice asemenea coriandrului, chimionului, anasonului.

Tot în această perioadă, dacă vremea trece de 10 grade Celsius, se fac semănături pentru răsadurile de tomate, ardei, vinete, gogoșari și castraveți.

În perioada 1-10 martie se seamănă culturile de morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată. În perioada 10-20 martie se seamănă culturile de morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată, măcriș. În ultima perioadă a lunii, între 20-30 martie se seamănă culturi de ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar.

Calendar agricol martie 2021. Ce trebuie să faci până la sfârșitul lunii martie

De asemenea, în această perioadă, se dezinfectează răsadnițele și solariile cu formalina sau sulfat de cupru.

Pomicultură și viticultură

În scopul combaterii făinării, rapanului, afidelor, etc. se aplică tratamente fitosanitare. În plus, după ce zăpada s-a topit, iar solul s-a zvântat, se recomandă afânarea pentru a păstra mai multă apă în sol. Se folosesc îngrășăminte organice pentru hrănirea solului și pentru pomii fructiferi. De asemenea, se efectuează lucrări de tăiere asupra pomilor, mai puțin asupra caișilor și piersicilor care au nevoie de temperaturi mai ridicate. În această perioadă se pot planta pomi fructiferi.

Lucrările din viticultură sunt legate de tăieri, în uscat, pentru a menține forma butucului și de a obține o producție de bună calitate. De asemenea, este necesar un proces de afânare și folosirea îngrășămintelor organice pentru sol.

Gazonul și florile

În calendarul grădinarului al lunii martie, atenția către gazon este extrem de necesară. În această perioadă se elimină buruienile și plantele invazive, asemenea gazonului afectat de boli sau dăunători. În plus, aceasta este perioada în care se poate planta gazonul.

Tufele de trandafiri se tund luna aceasta, după care se fertilizează corespunzător. Tot luna aceasta se plantează florile cu bulbi, asemenea lalelelor, zambilelor, daliilor, gladiolelor.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.