Luna Mai, cunoscută și sub numele popular de Florar, este o perioadă dedicată activității agricole. În această lună, activitatea este foarte intensă, în special datorită plantării răsadurilor de legume.

Muncile la câmp și în legumicultură

Lucrări la câmp

Până la data de 10 mai, se însămânțează toate culturile la câmp. De asemenea, se erbicidează cerealele păioase și alte culturi. Solul și semințele care urmează a fi însămânțate se tratează cu insecticid.

Se tratează culturile împotriva dăunătorilor foliari, un proces foarte important în acest stadiu al culturii, asemenea tratării împotriva bolilor la cereale păioase.

Se execută prășirea mecanică sau manuală a culturilor și erbicidarea pe vegetație.

Legumicultura

În legumicultură, majoritatea activităților sunt legate de pregătirea și plantarea răsadurilor. Răsadnițele se aerisesc pentru a le obișnui cu temperatura din câmp. De asemenea, se efectuează tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor care pot afecta răsadurile. Răsadurile se udă și se întrețin în conformitate cu nevoile specifice.

Se pot planta răsaduri de roșii, castraveți, vinete, ardei, varză, conopidă, gulie, praz, broccoli, țelină. După plantare, răsadurile se udă din zece în zece zile și se prășesc de două ori.

Calendar agricol luna Mai 2022: începe plantarea răsadurilor de legume

Se recoltează verdețurile și se înființează culturile succesive. Se prășesc legumele nou plantate și se efectuează tratamente specifice. De asemenea, se execută lucrări de legare, copilire și cârnire a legumelor.

Pomicultură și creșterea animalelor

Pomicultură și viticultură

Se execută lucrări de arat și discuit și se menține solul curat între pomi și vie. Se aplică tratamente specifice acestei perioade pentru îndepărtarea bolilor și dăunătorilor, cum ar fi rapanul, făinarea, defoliatorii, viespile sau acarienii.

Creșterea animalelor

Începând cu data de 10 mai, animalele vor fi scoase la pășunat. Până atunci, se alcătuiesc turmele pentru pășunat. Înainte de a fi scoase la pășunat, animalelor li se introduce în dietă masă verde, amestecată cu hrană uscată.

Oile se tund, iar animalele care urmează să iasă la pășunat trebuie scoase afară în fiecare zi pentru a se obișnui cu mișcarea și se iau măsurile sanitar-veterinare necesare.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *