Producătorii europeni au pierdut, în 2020, 12% din cantitatea de cereale din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
România, una dintre cele mai afectate țări, ocupă, totuși, locul patru în topul producătorilor de cereale.
În ciuda secetei, România este pe primul loc în topul exportului de porumb în Europa, exportând, la începutul anului, în jur de 75% din totalul trimis de țările membre.
Cotații BRM pentru porumb
În săptămâna 30 Iulie – 05 august 2020, cotația a fost, pentru porumb, la livrare: în Vest – 683 lei/tonă și în Est – 767 lei/tonă, conform brm.ro.
În ceea ce privește prețul oferit de agricultori, acesta diferă în funcție de zona în care se comercializază.
Spre exemplu, anul acesta, în Brașov, fermierii au vândut porumbul cu 700 lei/tonă, în timp ce în Dolj porumbul s-a vândut cu 800 lei/tonă.
În județul Brăila, porumbul s-a vândut cu sume cuprinse între 660 – 680 lei/tonă, iar în județul Giurgiu s-a ajuns la un preț de 570 lei/tonă.
Cerere mare pentru cereale în Europa
Deși cererea pentru cereale în Europa a crescut, prețurile sunt, în continuare, mult mai mari ca de obicei.
Prețul cerealelor a crescut și în Rusia, în zona Mării Negre, unde cultura a fost prosperă. Așadar, în prima parte a lunii august, prețul grâului a ajuns la 190 de euro / tonă.
Situația din Marea Britanie și Franța în privința grâului nu este încurajatoare, ceea ce presupune o cerere și mai mare de export.
În plus, faptul că moneda euro este în creștere, duce la creșterea prețului și la scumpirea exporturilor.
Germania și Polonia sunt două țări norocoase din punctul de vedere al culturilor de grâu.
Franța, țară care se bucură de statutul de cel mai mare producător de grâu al Europei, va avea o pierdere de 25% față de producția anului trecut.
Franța se bucură de o nouă intrare pe piața Chinei, odată cu apariția conflictului dintre chinezi și australieni cu privire la importul de orz.
Administrația vamală chineză a oprit importurile celui mai mare producător australian de orz, CBH Grain, din cauza apariției unor dăunători la transport.
În plus, Beijingul a implementat o taxă de import în valoare de 80% pentru orzul din Australia, înainte de interzicerea importurilor de către administrația vamală.
Așadar, China va importa orz din Franța, țară care deține certificatul fitosanitar pentru a exporta chinezilor, spre deosebire de Germania care nu posedă certificatul necesar.
Marea Britanie ar putea avea o scădere de aproximativ 35% față de producția din 2019, în jur de 10,5 milioane de tone, ceea ce a dus la o comandă substanțială de grâu din Germania.
Prețul grâului a ajuns la 190 de euro pe tonă, însemnând că a crescut cu 5% față de săptămâna trecută.
Cotații BRM pentru grâu și orz
În săptămâna 30 Iulie – 05 august 2020, cotația pentru grâu a fost, la livrare: Vest – 743 lei/tonă, Est – 818 lei/tonă, Sud – 795 lei/tonă, FOB Constanța – 805 lei/tonă, conform bursei de cereale.
În săptămâna 30 Iulie – 05 august 2020, cotația pentru orz a fost, la livrare: Vest – 650 lei/tonă, Est – 634 lei/tonă, Sud – 700 lei/tonă.
Floarea-soarelui, preț record în perioada de recoltare, în România
Prețul pentru floarea-soarelui a atins cele mai mari cote din ultimii ani în România, fiind o ocazie bună de afacere pentru fermierii care au în vânzare acest produs.
Prețul pentru floarea-soarelui a fost de 1690 lei/tonă, în regim CPT Constanța. Așadar, producătorii de floarea-soarelui au putut să o comercializeze cu un preț de 410 dolari pe tonă.
Prețul crescut al produsului este o anomalie din cauza perioadei în care ne aflăm, perioada de recoltare în care, de obicei, prețul scade.
Producătorii sunt avantajați din mai multe puncte de vedere, putând să vândă floarea-soarelui fără să o mai depoziteze, evitând pierderi și blocarea spațiului.