Casa și Grădină

Bujori de grădină – ghid complet de plantare și îngrijire

Bujori de grădină - ghid complet de plantare și îngrijire
Bujori de grădină - ghid complet de plantare și îngrijire

Fiind unele dintre cele mai frumoase flori de primăvară, bujorii pot reprezenta un adevărat spectacol vizual și olfactiv în grădină. Deși nu sunt plante rezistente, bujorii pot înfrumuseța grădinița cu flori, în special datorită culorilor calde și miresmei deosebite.

În România, specia cea mai des întâlnită este a bujorilor de grădină, purtând nuanțele de roz deschis sau vișiniu. În spațiile special amenajate, există și alte specii de bujori, asemenea bujorilor hibrizi, bujorilor Itoh, bujorilor arbustivi sau bujorilor japonezi.

Perioada de înflorire a bujorilor este scurtă, de maxim trei săptămâni, la finalul primăverii. Totuși, dacă doriți să aveți bujori înfloriți pentru o mai lungă perioadă de timp, puteți planta soiuri cu perioade de înflorire diferite.

Conform specialiștilor, bujorii se regăsesc în toate culorile, în afară de albastru. Desigur, cei mai cunoscuți sunt bujorii albi, roz, roșii, mov, galbeni, corai sau somon.

Plantarea bujorilor prin bulbi

Fiind plante sensibile, trebuie să țineți cont de factorii de mediu pentru a avea o tufă bogată de bujori. În primul rând, bujorii au nevoie de multă lumină, așa că trebuie plantați într-o zonă cu soare și cu sol fertil. Pentru speciile de bujori care cresc mai mult în înălțime, puteți să vă folosiți de spalieri pentru a le asigura suportul necesar.

Înainte de plantare, verificați textura bulbilor. Aceștia trebuie să fie fermi și să nu prezinte urme de mucegai, vânătăi sau noduli. Bulbii se pot planta la începutul toamnei, în lunile septembrie și octombrie, sau primăvara.

Se sapă gropi cu dimensiunea de 60×60, urmând să se pună pe fundul acestora straturi de drenaj format din cărămizi fărămițate, argilă expandată, nisip de râu sau gunoi de grajd, nu mai gros de 15cm. Urmează să se pună și jumătate din solul fertil scos pentru a săpa groapa, alături de compost sau humus, 300 g de cenușă și 200 g de superfosfat, bine amestecate.

Bulbul se pune la adâncime de 5-7cm, se acoperă cu un strat subțire de pământ și apoi se udă foarte bine.

Îngrijirea bujorilor

Din fericire, bujorii nu necesită multe lucrări de îngrijire, însă au nevoie de udări regulate în lunile călduroase, atunci când se formează mugurii pentru următoarea înflorire. Bujorii se fertilizează cu ajutorul mraniței sau a frunzelor.

Un alt aspect important este curățarea buruienilor din jurul acestora. Buruienile consumă substanțele nutritive ale solului de care florile au nevoie.

Bujorii pot fi tratați cu zeamă bordeleză sau fungicide împotriva bolilor precum putregaiul cenușiu sau pătarea brună a frunzelor care apare din cauza umidității excesive.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.