Boala limbii albastre a fost confirmată în România. Primul caz a fost descoperit într-o gospodărie din satul Turceşti, judeţul Vâlcea. Este vorba despre un berbec bolnav.
Autoritățile deja au anunțat organismele internaţionale (ADNS și OIE) și au luat măsurile necesare pentru protecția cetățenilor.
Boala limbii albastre: un caz confirmat în România
Autoritatea Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, la data de 3 septembrie, că a fost confirmat un caz de infecţie cu virusul la o ovină. Berbecul infectat este într-o exploataţie nonprofesională. ANSVSA a impus toate restricțiile privind la circulația animalelor și pentru controlul bolilor. A fost stabilită o zonă de control de 20 de kilometri pe raza localității Turceşti, comuna Mateeşti, judeţul Vâlcea.
Din fericire, pe această nu există exploataţii comerciale de rumegătoare, așadar nu există riscul ca vreun animal vândut pentru consum să aibă boala limbii albastre. Măsurile se vor menține 14 zile. Singura zonă unde s-au impus restricții este cea din județul Vâlcea, fiind singurul caz de acest tip confirmat.
Ce este boala limbii albastre și de ce apare
În perioada 2014-2015 România s-a confruntat cu mai multe cazuri de ovine și bovine infectate, ajungând, până la stingerea focarului, chiar și la mii de animale bolnave. Atunci, s-au luat numeroase măsuri pentru limitarea răspândirii.
Boala limbii albastre afectează în special ovinele, bovinele și caprele, dar și alte rumegătoare. Este o afecțiune virală și nu se transmite de la un animal la altul, ci doar prin anumite musculițe care înțeapă, numite culicoide. Ele pur și simplu poartă virusul de la un animal la altul.
Sunt cunoscute 24 de serotipuri ale virusului și apar în diferite zone ale lunii, în funcție de sezon. Musculțitele culicoide iubesc vremea de la sfârșitul vremii, început de toamnă, deci atunci se răspândește mai bine virusul,
Când ovinele sau bovinele au contractat virusul, deja apar simptomele. Este vorba despre inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii. Acestea se manifestă îndeosebi la ovine, bovinele fiind mai rezistente.
Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva acestei boli. De asemenea, de la depistarea primelor cazuri, cum este cazul și acum în România, se recomandă restricționarea și limitarea mișcării animalelor.
Comunitatea europeană a stabilit o serie de reguli, prin Directiva de Consiliu 2000/75/EC şi Ordonanţa Comisiei (EC) 1266/2007. Directiva 2000/75/EC și Ordonanţa (EC) 1266/2007. Acestea au ca scop prevenirea și limitarea răspândirii bolii limbii albastre. Se pot oferi și fonduri pentru vaccinare, către crescătorii de vaci, oi și capre.