Descoperă

Beneficiile uriase ale cimbrului pentru sanatatea noastra

Cimbrul este mai mult decat o planta pe care o putem folosi in bucatarie ca pe un delicios ingredient. Acest condiment are numeroase beneficii pentru sanatatea noastra.

Cimbrul este o planta medicinala care ajuta la combaterea inflamatiei, acneei, a tensiunii arteriale crescute si ajuta chiar si la combaterea unor tipuri de cancer.

Mai jos va prezentam cateva moduri prin care va puteti mentine mai sanatosi cu ajutorul cimbrului.

1. Antibacterian

Conform unui studiu, s-a descoperit ca uleiul de cimbru – Thymus vulgaris – prezinta o puternica activitate impotriva bacteriilor Staphylococcus, Enterococcus, Escherichia si Pseudomonas.

In plus, uleiul de cimbrisor combate si bacteriile rezistente la antibiotice, lucru foarte important tinant cont de cresterea actuala a numarului acestora.

Proprietatea antibacteriana a cimbrului transforma aceasta planta intr-un excelent remediu petru igiena orala.

Incercati sa amestecati o picatura de ulei de cimbrisor cu apa calduta si folositi compozitia pe post de apa de gura.

2. Anti-inflamator

Cyclooxygenase-2 (COX-2) este o enzima ce are un rol cheie in raspunsul organismului la inflamatii. In urma unui studiu recent s-a descoperit ca uleiul esential de cimbrisor contine COX-2 in proportie de 75%.

Proprietatile anti-inflamatoare al cimbrului ajuta si la combaterea diverselor dureri locale. Pentru prepararea remediului trebuie sa amestecati cateva ulei de cimbru cu un ulei de masaj normal si sa aplicati pe zona in care simtiti durerea. Acest remediu poate fi folosit pentru tratarea durerilor de muschi, a durerilor de cap si a inflamatiilor.

3. Sprijina sanatatea creierului

Un alt studiu s-a facut pe cativa soricei de laborator carora li s-a dat un supliment de cimbru. Rezultatul a fost ca nivelul de oxidanti al soarecilor era la acelasi nivel cu cel al soarecilor mai tineri, gratie cimbrului. In plus, soarecii au inregistrat si un nivel mai ridicat de Omega 3. Dupa cum stim cu totii, Omega 3 ne ajuta la protejarea functiei cognitive si a sanatatii mentale pe masura ce inaintam in varsta.

4. Tratament impotriva acneei

Tinctura de cimbru este extrem de eficienta in distrugera bacteriei care cauzeaza aparitia acneei.
Pentru a obtine tinctura de cimbru umpleti o sticla de jumatate de litru cu flori de cimbru de camp, turnati alcool/tuica/vodca sau rachiu de secara/fructe de +-40% alcool pana se umple sticla si lasati solutia la soare timp de 14 zile. Se strecoara si se pastreaza in sticle mici, inchise la culoare, departe de lumina si caldura.

Se utilizeaza pentru stergerea frecventa a tenului dimineata si seara, cu un disc demachiant. Tinctura de cimbru are un puternic efect antibiotic si cicatrizant.

5. Ajuta la combaterea cancerului

Extractul de cimbru ajuta la distrugerea celulelor canceroase atat in cazul pacientilor cu cancer de san cat si in cazul celor cu cancer la colon. S-a dovedit ca uleiul esential de cimbru ucide pana la 98% din celulele cancerului la san.

6. Ajuta sistemul respirator

Exctractul de cimbru si extractul de frunze de iedera reduc considerabil tusea si alte simptome ale bronsitei acute.

Este recomandat sa beti ceai de cimbru atunci cand tusiti sau cand aveti durere in gat. De asemenea, puteti adauga doua picaturi de ulei de cimbru intr-un recipient cu apa fierbinte si inhalati aburul.

7. Echilibreaza tensiunea arteriala

Cimbrul salbatic numit si Tymus Serphyllum si cimbrul Hymalaian, Thymus lineraris Benth, echilibreaza tensiunea arteriala si ajuta persoanele suferinde de hipertensiune.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă