Descoperă

Beneficiile florilor de tei. Proprietăți și metode de utilizare

Beneficiile florilor de tei. Proprietăți și metode de utilizare
Beneficiile florilor de tei. Proprietăți și metode de utilizare

Ceaiul de tei este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri din România, îndeosebi datorită faptului că mulți gospodari au un astfel de arbore în curte. Având capacitatea de a ajunge până la 30 de metri în înălțime, teiul este un copac cu o valoare sentimentală importantă pentru români, amintindu-ne de copilărie și de casa părintească.

Beneficiile florilor de tei

Printre cele mai cunoscute componente ale florilor de tei regăsim glucide, steroli, taninuri, uleiuri volatile, vitamina C, colina, zahăr, acetilcolina, tiliroza și steroli.

Florile de tei au efecte sudorifice și diuretice, ajutând la eliminarea apei din organism și ajutând la tratarea hipertensiunii arteriale. În plus, acestea au efect antiinflamator și emolient, fiind des utilizate în tratarea gripelor și răcelilor.

Ceaiul de tei este un bun calmant, ameliorând stările de agitație nervoasă și de anxietate. De asemenea, ceaiul de flori de tei ajută la reducerea toxicității din organism, fluidizând sângele.

Beneficiile frunzelor de tei. Proprietăți și metode de utilizare

Infuzia de tei are efecte de calmare a mucoaselor iritate de tuse sau durere în gât. În plus, calmează disconfortul abdominal, ajutând și în cazul insomniilor, ajutând la menținerea unui somn odihnitor, chiar și la diminuarea stărilor de extenuare psihică.

Teiul a fost folosit și pentru refacerea organismului după efort sau boală, dar și pentru ameliorarea stărilor de disconfort cauzate de infecții bucale sau de la nivelul amigdalelor, prin gargara cu infuzia de flori de tei.

Pulberea din flori de tei se poate folosi și pentru tratarea astmului bronșic, dar și pentru bronșită sau tuse. Pulberea mai poate fi utilizată și pentru tratarea durerilor de cap, migrene și vertijii.

Teiul ajută la tratarea bolilor de rinichi

Ceaiul de tei este cunoscut pentru capacitatea de a ajuta în tratarea arteriosclerozei, a bolilor de rinichi, a cistitelor cronice, a simptomelor din colica gastro-intestinală.

În plus, având efect calmant, poate ajuta și persoanele care suferă de afecțiuni hepto-biliare cauzate de stres.

Ca uz extren, teiul se poate folosi pentru a ameliora disconfortul creat de dureri și umflături, prin aplicarea cataplasmelor. Compresele cu infuzie pot trata pleoapele inflamate, dar și ridurile și cuperoza.

Florile de tei aduc multe beneficii pentru sănătate, însă pot fi periculoase pentru persoanele care suferă de alergii. Florile de tei nu trebuie consumate de femeile însărcinate, de anemici și de cei cu probleme cardiace.

Teiul poate induce o stare de somnolență, așa că nu este recomandat persoanelor care urmează să se urce la volan.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă