Descoperă

Beneficiile crețișoarei, cunoscută drept planta tămăduitoare a femeilor

Beneficiile crețișoarei, cunoscută drept planta tămăduitoare a femeilor
Beneficiile crețișoarei, cunoscută drept planta tămăduitoare a femeilor

Crețișoara este o plantă medicinală care face parte din familia Rosaceae și poartă denumirea oficială de Alchemilla Vulgaris. În popor, această plantă tămăduitoare mai este cunoscută și sub numele de iarba Maicii Domnului, brumărie, umbrarul-doamnei sau plască.

Crețișoara este o plantă folosită încă din Evul Mediu, iar în jurul ei s-au creat multe legende. Printre cele mai cunoscute, era convingerea că roua de pe frunzele acestei plante era unul din ingredientele cu care se putea crea piatra filosofală.

Crețișoara crește sălbatic, atât pe marginea drumurilor, cât și în zonele de munte sau de deal.

Beneficiile medicinale ale crețișoarei

În medicina naturistă, se folosesc părțile aeriene ale plantei care se recoltează doar în perioada de înflorire a acesteia, în timpul verii. Unul dintre cele mai importante beneficii ale acesteia este legat de echilibrarea aparatului genital feminin.

Planta are proprietăți astringente, cicatrizante, hemostatice și antiinflamatoare, fiind folosită încă din perioada medievală în problemele legate de infertilitate. Conținutul de taninuri ale plantei au efecte hemostatice si astringente, fiind un bun aliat în tratarea sângerărilor menstruale abundente, ajutând la normalizarea fluxului sangvin la nivelul uterului.

Fiind denumită și hormonul feminin, crețișoara reglează nivelul de hormoni din organismul femeilor, ajutând la oprirea sângerărilor intermenstruale. Datorită acestui efect, crețișoara este folosită în a trata infertilitatea, stimulând producerea de hormoni și menținând sănătatea uterului și a trompelor uterine.

De asemenea, crețișoara mai poate fi folosită și pentru a trata boala diuretică înfecțioasă sau neinfecțioasă, în special în combinație cu alte plante, cum ar fi sunătoarea.

Gargarele cu crețișoară pot trata gingivita, având efecte hemostatice și antiinflamatoare.

Beneficiile crețișoarei, cunoscută drept planta tămăduitoare a femeilor

Cum se poate utiliza crețișoara

Ceaiul de crețișoară

Printre cele mai cunoscute moduri de utilizare se află ceaiul de crețișoară, obținut prin a amesteca 250ml de apă fierbinte cu o linguriță de frunze uscate și mărunțite. După strecurare, lichidul se consumă călduț.

Tincutura de crețișoară

Se poate obține o tinctură de casă de crețișoară, folosind 100 ml alcool de secară cu concentratie alcoolica 50% și două linguri de frunze uscate. Ingredientele se amestecă și se lasă la macerat timp de 10-12 zile, se filtrează, având valabilitate timp de doi ani. Tincura se consumă în cantitate de maxim 15 picături diluate în apă.

Ulei medicinal de crețișoară

Acest ulei are uz extern, tratând rănile deschise și oprind sângerările. Se amestecă două linguri de frunze uscate cu 100ml de ulei de măsline, apoi se pune la bain marie timp de jumătate de oră. După răcire, uleiul se filtrează.

Contraindicații

Tincura de crețișoară nu trebuie consumată de pesoanele care suferă de hepatită virală, toxică sau metabolică, ciroză hepatică sau de către femeile însărcinate.

 

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă