Există voci care spun că păsările Ayam cemani au fost folosite în ritualuri religioase și mistice în mai multe regiuni ale Asiei. În general, cocoșii din această rasă ajung la o greutate de cca 2,5-3 kg, iar găinile la cca 2 kg.
Înmulțirea acestei rase este destul de greoaie, dar dacă se respectă condițiile de incubare rata de eclozare este de 70%. În medie, păsările Ayam cemani depun în primul an în jur 80-100 de ouă. În România, prețurile exemplarelor din această rasă variază de la crescător la crescător. În medie, un pui de trei săptămâni se vinde cu 75 lei, un pui de o lună și jumătate cu 100 lei, la două luni și jumătate prețul sare la 150 de lei, iar un ou se vinde cu cca 15 lei.
Standardul rasei impune ca exemplarele Ayam cemani să aibă dimensiuni medii, subțiri, ferme și musculoase. Umerii și pieptul sunt largi, aripile lungi și puternice. Coada este menținută la un nivel moderat ridicat, iar coapsele trebuie să fie puternice și musculoase. Penele sunt negre, dar pot avea irizații de violet-verde până la purpuriu în lumina soarelui.
Această rasă rară (cea mai rară din lume, se spune), neobișnuită prin coloritul integral negru, își are originile în satul Cemani, insula Java, din Indonezia. A depășit însă granițele țării de origine și a început să fie crescută ca rasă exotică și pe alte continente. În Europa se pare că ar fi ajuns abia în 1998, când a fost adusă de crescătorul olandez Jan Steverink.
În Statele Unite ale Americii prețul unui astfel de exemplar ajunge și la 2.500 de dolari. Rasa Ayam cemani nu are doar penajul negru, ci și pielea, ciocul și organele interne sunt negre.
În mod surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci au culoarea crem. Se pare că acest colorit este determinat de o genă dominantă responsabilă pentru hiperpigmentare. Această anomalie genetică numită melanoză este inofensivă și duce la o producţie mare de melanină. Fenomenul se produce atunci când găina este încă în faza embrionară. Crearea și existența acestei rase interferează cumva cu spațiul mistic.Negrul nu este o culoare neobișnuită în lumea animalelor. Unii urși, gorilele și ciorile au această culoare, însă o rasă de găini din Indonezia le întrece pe toate.
Cunoscută sub denumirea Ayam cemani, această rasă se distinge prin faptul că exemplarele sunt complet negre. Aceste găini nu sunt negre doar la exterior, ci și pe dinăuntru.
Pielea, ciocul, ghearele, carnea, organele interne și chiar și oasele găinilor Ayam cemani sunt negre. Până și măduva oaselor are această culoare.Ayam cemani este una dintre cei mai scumpe rase de găini din lume: un exemplar poate costa până la 2.200 de euro.
În comparație cu alte rase, care depun 200-250 de ouă pe an, găinile din această rasă depun doar 60-80 de ouă. Surprinzător, ouăle găinilor Ayam cemani nu sunt negre, ci crem.
Păsările sunt negre din cauză că suferă de melanoză, o boală genetică ce determină depunerea excesivă de melanină, pigmentul care conferă culoarea pielii.
Găinile Ayam cemani sunt foarte apreciate în Asia datorită cărnii lor, despre care se spune că are puteri miraculoase. Se crede că această carne este bogată în fier, de aceea le este recomandată femeilor înainte și după naștere.
Uneori, păsările sunt sacrificate în timp ce femeia dă naștere, din credința că sacrificiul îi va aduce mamei noroc.