Mulți îl consideră delicios, alții nici nu vor să audă de el, însă niciun român nu va contesta faptul că este unul dintre alimentele vedetă ale meselor de Crăciun și chiar și de Revelion. Cu toate că este o sursă importantă de compuși esențiali pentru buna funcționare a organismului uman, nu este deloc prietenos cu silueta, orice exces se va vedea imediat pe cântar.
Potrivit Mens Health, 28 g de şorici conţine de nouă ori mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât o porţie de chipsuri de cartofi. Așadar, șoriciul nu este un aliment nesănătos, din contră, această delicatesă iubită de români în perioada sărbătorilor s-ar putea dovedi chiar benefică pentru organism.
Șoriciul, căci despre el este vorba, este un aliment complex, o sursă importantă de minerale. Doar o sută de grame conțin 30 de miligrame de calciu, 11 miligrame de magneziu, 85 de miligrame de fosfor și 127 de miligrame de potasiu.Chiar dacă nu conține foarte multe grăsimi, șoriciul consumat nu trebuie nicodată consumat în exces, fiindcă reprezenta un adevărat pericol pentru persoanele cu anumite probleme de sănătate, cum ar fi cei care suferă de diabet sau probleme cardiovasculare.
Potrivit specialiștilor, o porție de șorici de doar 100 de grame conține 563 de calorii, 35 de grame de grăsimi, 63 de grame de proteine, 3 grame de sodiu și 80 mg de potasiu.
O porţie de 60 g de şorici conţine 29 g de grăsime, 375 kcal şi 0,65 g de sodiu. Șoriciul de porc este considerat o sursă incompletă de proteine, deoarece conţine cantităţi foarte mici de aminoacizi esenţiali, inclusiv metionină, triptofan şi histidină. Cu toate acestea, șoriciul este bogat în colagen, care este o proteină ce ajută la redobândirea elasticităţii pielii şi sprijină sănătatea oaselor şi a articulaţiilor.
Valorile nutriționale ale acestui produs, la suta de grame, potrivit specialiștilor de la Departamentul pentru Agricultură al SUA, sunt:
Magneziu – 11 mg
Fosfor – 85 mg
Potasiu – 127 mg
Proteine – 61,3 g
Grăsimi – 31,3 g
Carbohidrați – 0
Fibre – 0
Calciu – 30 mg.
Cu toate că doar o sută de grame de șorici au 61,3 grame de proteine, produsul are o valoare calorică foarte mare. Această cantitate are nici mai mult nici mai puțin de 544 de calorii și zero fibre și carbohidrați, deci nu este recomandat celor care țin dietă, doresc să slăbească sau să își mențină silueta.
Dacă este consumat în moderație, acest produs nelipsit de pe masa de Crăciun poate avea unele beneficii pentru organismul uman. Acesta conține acid oleic, găsit și în compoziția uleiului de măsline, un compus benefic pentru buna funcționare a inimii.
Cea mai frecventă boală în această perioadă, cauzată de consumul produselor din carne de porc este trichineloza. Ea este cauzată de un vierme care se ascunde în carnea de porc, mistreț sau urs, Trichinella spiralis. Această larvă poate fi îndepărtată numai în urma perparării cărnii la temperaturi de minimum 70 de grade Celsius.
Pentru că nu are carbohidrați, nu va crește nivelul glicemiei, ceea ce înseamnă că poate fi consumat fără probleme de persoanele diagnosticate cu diabet.
Colesterolul din compoziția sa poate ajuta la redobândirea elasticității pielii, fiind important și în menținerea sănătății oaselor și articulațiilor. În plus, pentru că este bogat în sodiu, șoriciul de porc sprijină funcția cerebrală, ajută la reglarea absorbției glucozei și previne retenția de apă din organism.
Cu toate astea, din pricina conținutului crescut de calorii, nu se recomandă ca porția zilnică de șorici să depășească 50 de grame.
Nu este recomandat celor care suferă de hipertensiune arterială și care au colesterolul mărit.
Se apropie sărbătorile de iarnă, Crăciunul și Revelionul care înseamnă atât cadouri, zâmbete și bucurie, dar și reîntregirea familiei la tradiționala masă de sărbători. Ce mâncăm de Crăciun și de Revelion astfel încât să ne tihnească bucatele din farfurie, iar indigestia să nu ne strice distracția și bucuria? Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit vineri, la Europa FM, în emisiunea „Frecvența Gustului” despre aperitivele gustoase, dar și prietenoase cu silueta pe care le putem mânca alături de cei dragi.
Ca de fiecare dată, medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează că secretul cel mai prețios al fiecărei mese este cantitatea. Dacă avem grijă la cantitatea de mâncare, nu trebuie să ne facem griji pentru siluetă sau în privința indigestiei.
Mihaela Bilic, despre salată de boeuf
„Este un peraparat laborios. Se numește de boeuf, dar nouă românilor ne place să adaptăm lucrurile. O putem face și cu carne de pui și cu carne de curcan. eu am încercat și este deosebit de gustoasă cu carne de porc pentru că la carnea de vită nu este întotdeauna și gustoasă și fragedă, iar dacă nu o toci mărunțel, riscă să fie ațoasă, deci orice variantă de carne este admisă”, a exlicat Mihaela Bilic.
„Până la maioneză, totul este dietetic și în regulă din punct de vedere nutritiv: avem cartoful fiert, avem rădăcinoase – morcov, păstârnac, unele persoane pun și țelină. Avem mazăre, murături – care sunt extrem de sănătoase pentru că dacă punem castraveții în saramură au și efect probiotic”, a spus Mihaela Bilic.
„La maioneză se pot dezechilibra lucrurile: ea de fapt înseamnă foarte mult ulei. Uleiul are mai multă grăsime decât untul. În ulei avem 100% grăsime – 10 grame de grăsime ură la lingură – pe când în unt avem 80% grăsime și 15% apă”, a adăugat Mihaela Bilic.
„Maioneza nu trebuie să fie din belșug pentru că, altfel, cuvântul salată chiar nu își are rostul. Salata de vinete, salata de icre și salata de boeuf sunt cele trei salate fabuloase, delicioase ale românilor, dar care, din punct de vedere nutritiv, nu au nicio legătură cu cuvântul salată”, a mai spus Mihaela Bilic.
„La salata de boeuf avem limită de cantitate: mai mult de 2-3 lingur la porție nu ar trebui să fie prezente în farfurie”, a spus medicul nutriționist.
Mihaela Bilic, despre piftie: „Elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători”
„Piftia primește premiul I pentru conținut dietetic. Piftia este, de departe, elementul prietenos cu silueta de la masa de sărbători. Este vorba de fapt despre o carne fiartă în care zeama s-a coagulat prin existența gelatinei. Este bogată în colagen. Avem acolo oasele care au fiert – esențial este să avem oase puse la fiert. Nu se folosește carne de categoria I, ci mai degrabă picioare, urechi, șorici, tot felul de elemente de mâna a doua, dar care sunt extrem de gustoase și care au mult colagen și această piftie este de fapt un rasol care a fost pus la întărit”, a explicat Mihaela Bilic.
„Nu avem niciun fel de pericol pentru siluetă. […] Nu avem limită de cantitate la piftie dacă nu o mâncăm cu pâine. Piftia nu este periculoasă”, a mai spus medicul nutriționist.