În fiecare an, pe data de 15 august, creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, mutarea Fecioarei alături de Iisus Hristos, în Împărăția Cerurilor.
Această sărbătoare este un prilej de bucurie, reprezentând ridicarea acesteia la ceruri, alături de fiul său. În ziua de 15 august, se organizează procesiuni cu icoane si pelerinaje în toată țara, dar și bâlciuri.
Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului
În ziua de 15 august, se sărbătorește și Ziua Marinei Române. Acest obicei a început în anul 1902, la Constanța, datorită faptului că Fecioara Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor.
De asemenea, începând cu această zi, se deschide și sezonul nunților care ține până la intrarea în postul Crăciunului.
Perioada dintre Sfânta Maria Mare și Sfânta Marie Mică, sărbătorită pe data de 8 septembrie, este cunoscută popular sub numele de Între Sântămării. Această perioadă este optimă pentru semănarea culturilor de toamnă.
În ziua de 15 august, ciobanii coboară turmele de oi de la munte, o trecere simbolică de la vară la toamnă. Românii superstițioși nu aprind focul cu două zile înainte de Adormirea Maicii Domnului, pentru a se feri de ghinion.
În această zi nu se muncește, nu se spală, nu se coase, iar femeile nu au voie să se spele pe cap.
Se spune că planta numită “mâna Maicii Domnului”, culeasă în această zi, fiartă şi folosită la scăldătoare, apară de boli.
Mâna Maicii Domnului – legenda florii
Mâna Maicii Domnului este denumirea populară a caprifoiului, fiind o floarea cățărătoare, cu o mireasmă aparte. Florile tinere sunt de culoare albă, iar, cu trecerea timpului, devin galbene.
Conform tradiției populare, mâna Maicii Domnului este o plantă cu puteri tămăduitoare, ajutând atât în cazul rănilor fizice, cât și în cazul celor psihice.
Astfel, legenda spune că Fecioara Maria a căutat adăpost la mai multe plante, atunci când fugea de soldații lui Irod, cu pruncul în brațe. Singura plantă care i-a oferit adăpost a fost caprifoiul. Atunci, Fecioara a binecuvântat floarea prin puterile tămăduitoare.
„De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.
Beneficiile caprifoiului
Caprifoiul este cunoscut pentru beneficiile sale. Se spune, în popor, că cine culege caprifoi în ziua de Sfântă Mărie Mare și se spală cu el după ce l-a fiert, va fi apărat de boli.
Din caprifoi se pot obține tincturi, oțeturi, uleiuri volatile, infuzii și chiar vin. Aceste preparate au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare, ajutând și la scăderea nivelului de zahăr din sânge.
Infuzia cu rădăcină de mâna Maicii Domnului încetineşte coagularea sângelui şi luptă împotriva bolilor de inimă. Un alt beneficiu al infuziei este calmarea crampelor şi durerilor articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism.
Pentru a grăbi vindecarea rănilor, pregătiți un macerat din flori. La o ceașcă de caprifoi, folosiți un litru de apă și lăsați-le la macerat peste noapte. A doua zi, după filtrare, soluția poate fi folosită pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici, sub formă de comprese.