Urzica este, cu siguranță, vedeta primăverii. Această plantă este ceea ce îi trebuie organismului nostru pentru a elimina toxinele acumulate în timpul iernii şi pentru a-şi asigura imunitatea în fața infecţiilor.
Urzicile contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc. Datorita acestui bogat continut ele sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.
Însă, ceea ce nu ştim este că au şi o listă lungă de contraindicații.
Folosite în catităţi mari, urzicile duc la mărirea coagulabilităţii sângelui. De asemenea, urzicile sunt contraindicate persoanelor care au hipertensiune arterială, aterioscleroză, polipi, adenom testicular, la hemoragie uterină provocata de fibroame şi mioame. La vârstnici poate agrava tromboflebita.
În plus, din cauza acțiunii sale diuretice, consumul prelungit de urzici poate cauza un dezechilibru electrolitic. Cei care consumă în mod repetat plantă de urzică trebuie să aibă grijă că în dieta lor zilnică au introdus destul potasiu.
Cercetările de laborator au dovedit că urzica determină contracțiile uterului, deci și femeile gravide ar trebui să se ferească de consumul de urzică.
În volumul “Eşti ceea ce mănânci‘‘, dr Gillian McKeith ne sfătuieşte să nu culegem frunzele de urzică din zone aflate în apropierea șoselelor sau a altor factori poluanți. “Preparaţi-le ca şi pe spanac, odată fierte nu mai înţeapă.
Puteţi să consumaţi alternativ ceai de urzică (două căni pe zi) şi tinctură de urzică – o zi una, o zi cealaltă. Sunt un excelent tonic în miezul zilei. Este bine ca bărbaţii care au probleme cu prostata să bea două-trei căni cu ceai de urzică pe zi‘‘, mai notează dr Gillian McKeith.
Urzicile sunt recomandate in urmatoarele afectiuni: afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare; afectiuni circulatorii; efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi; afectiuni gastrice, hepatice, intestinale; insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala;
indigestii, enterita, diaree, dizinterie; ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala; tulburari gastrice datorita abuzului de tutun; retentie urinara, uremie, incontinenta urinara; insuficienta galactogena; hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree;
retentie de apa in organism; ascita, reumatism, guta; obezitate, lombago, sciatica si alte nevralgii; amigdalite, pneumonii, bronsita; astm bronsic, alergii; rani, urticarie, psoriazis; alopecie, matreata, seboree; tumori; profilaxia cancerului.
Mancarea de urzici nu se mananca de una singura si nici rece ci insotita de usturoi, hrean, mamaliga calda, ochiuri de oua sau preparate din carne pane.
O cană cu infuzie de urzici dimineaţa, pe stomacul gol, ajută la curățarea ficatului şi la tinerea la distanta a infecţiilor. Datorită conținutului de betacaroten, o cură cu urzici stimulează acuitatea vizuală. De asemenea, datorită potasiului previne bolile cardiovasculare şi asigură buna funcţionare a muşchiului cardiac.