Descoperă

A săpat în pământ și a dat de o comoară. Cât valora

A săpat în pământ și a dat de o comoară. Cât valora
A săpat în pământ și a dat de o comoară. Cât valora

Un tânăr din Vâlcea a crezut că a dat lovitura vieții sale. A găsit o comoară de pe vremea otomanilor, a predat-o autorităților și… și-a așteptat recompensa.

O comoară îngropată la mică adâncime, într-o cutie metalică care ascunde 47.000 de monede din argint, a fost găsită în pădurea din Golești, Vâlcea. În 2014, bărbatul care a făcut descoperirea a fost premiat. I s-au promis și bani drept recompensă, dar nu a primit deocamdată un răspuns din partea autorităţilor.

„Era efectiv un sac de bani! Când le-am spus că e un tezaur de vreo 55 de kg nu m-au crezut”, a declarat tânărul.

Doi ani de zile au muncit muzeografii la tezaur. Cristiana Tătaru, muzeograf a învăţat caligrafia otomano – turcă de la zero şi a aşezat fiecare monedă în parte într-un plicuţet din hârtie.

„A fost chiar o provocare. Am început să merg la cursuri la facultate de turco-osmană ca să descifrez tezaurul”, a declarat aceasta.

O comoară în valoare de aproape 100.000 de euro

S-a concluzionat că descoperirea valora cam 90.000 de euro, iar cel care a găsit-o merită o recompensă, potrivit legii. Însă, anul trecut, ministrul Culturii a emis un ordin prin care li se interzice muzeelor să mai ofere recompense căutătorilor de comori.

„Normal că sunt un pic dezamăgit, pentru că în momentul în care cetățeanul respectă legea, statul uită să-și respecte partea lui de obligație”, a declarat Iulian Enache, cel care a descoperit comoara.

Tânărul și-a cerut recompensa în instanță, iar judecătorii au decis că Iulian trebuie să primească 32.500 de euro, însă, decizia nu este încă definitivă.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    6 Comments

    1. Cinstea nu trebuie răsplătită, ea trebuie dezavuată. Noi, guvernanții, n-avem bani de aruncat pe vechituri din muzee!

    2. Mentin comentariul

    3. Cum a reușit să o găsească, gestul băiatului trebuie apreciat –

    4. Bună seara De ce nu Faceți bine reciproc pentru întreaga Țară??.

    5. Nu aveți bani pt recompense, dar pt pofta voastră tot timpul aveți bani. Să vă fie rușine

    6. Bai frate, am crezut ca daca vine PNL si USR la putere vor avea puterea sa fie CORECTI, CINSTITI, ALTRUISTI, SA GUVERNEZE PENTRU TARA SI OAMENII EI!, MAre greseala!, Naivi am mai putut fi! Nu sunt decat o adunatura de ciocoi inculti, avari si plini de frustrari. Nu stiu sa guverneze, nu stiu sa aprecieze omenia, nu stiu nimic, doar ca au ajuns la putere si trebuie sa fure, cam cum au facut si PDL-ul lui BAsescu in cele doua mandate jalnice… sa nu ma intelegeti gresit, PSD-ul e campion la coruptie, dar macar aia au puterea sa o recunoasca -si aici da, e vorba de caracter. Din pacate, actualilor guvernanti le lipseste si caracterul…Pacat ca au fost votati…si ca sa spunem lucrurilor pe nume, PNRR, adica celebrul plan national d eredresare si rezilienta… conform Dex, rezilienta este capacitatea unui organism viu de a depasi (sau de a se adapta la) o stare de soc…. deci cam asta ar dori actualii guvernati… o noua stare de soc pentru cetatenii tarii, data exact in documentele oficiale…si aici ma intreb… oare cat o sa mai suportam???

    Comments are closed.

    More in Descoperă