Te-ai fi gândit că este posibil să faci o grădină… într-o damigeană? Ei bine, în anii 60, acest bărbat a făcut un experiment pentru a vedea dacă plantele rezistă într-un vas de sticlă!
În 1960, David Latimer a plantat o mică grădina într-o, apoi i-a pus dopul. A mai deschis-o abia după 12 ani, în 1972, pentru a-i adăuga apă. Apoi, a sigilat-o definitiv, până în zilele noastre, când oamenii de știință au verificat cum a fost posibil ca plantele să supraviețuiască 60 de ani.
Cum a rezistat grădina într-o damigeană?
Latimer a reușit să formeze un ecosistem în interiorul damigenei. Plantele moarte se ofilesc și ajung compost, iar bacteriile din acest îngrășământ descompun oxigenul și îl transformă în CO2. CO2 este necesar pentru realizarea fotosintezei. Chiar dacă mediul este ermetic, plantele învață să se apere de boli și să de dezvolte.
Practic, David Latimer a reprodus, într-o mică damigeană, viața pe Pământ, un circuit perfect funcțional independent.
David Latimer are peste 80 de ani și a devenit faimos pentru că a reușit să realizeze cel mai vechi terarium. Damigeana care conține o mică grădină este amplasată acum în casa lui Latimer, care o observă cu mândrie.
Ce zici, încerci să faci și tu un terarium punând o grădină într-o damigeană?