Fructul kiwano nu are doar o formă ciudată, ci și un gust special. Fiind originar din Africa Sub-Sahariană, kiwano are formă ovaloidă și țepi rari și poate fi cules doar cu ajutorul mănușilor de protecție.
În zona de origine, kiwano crește sălbatic și este des consumat de populația africană în perioadele secetoase, fiind un fruct care conține 90% apă.
Se poate cultiva kiwano în România?
Kiwano, denumit și castravetele african sau pepenele cu coarne este un fruct exotic care se dezvoltă la temperaturi ridicate. Cu toate acestea, atunci când sunt întruniți toți factorii de mediu, kiwano poate fi cultivat și în România, mai ales în spațiile protejate.
Deși temperatura optimă se încadrează între 21 – 28 de grade Celsius, kiwano poate fi cultivat la temperaturi minime de 8 grade Celsius și maxime de 32 de grade Celsius.
De asemenea, semințele nu pot germina la o temperatură mai mică de 12 grade Celsius. Răsadurile se pot planta în exterior doar după ce temperaturile au ajuns la 15, 16 grade, către începutul verii.
În ceea ce privește hidratarea, castravetele african are nevoie de un sistem de irigație prin picurare. Specialiștii recomandă ca solul dintre două udări să ajungă puțin uscat la suprafață. Ph-ul solului trebuie neapărat să se încadreze între 6 și 7,5.
Fructul se poate recolta atunci când coaja sa are culoarea portocalie.
Ce gust are kiwano?
Gustul acestui fruct exotic este o combinație între castravete, banană și lămâie. Specialiștii susțin că acesta se poate consuma cu tot cu coajă și semințe.
Kiwano – valori nutriționale
Castravetele african este un fruct foarte bogat în antioxidanți și are un conținut bogat de vitamine: C, A, vitaminele din complexul B, B1, B2, B3, B5, B6, vitamina E. Coaja acestuia are un conținut bogat de betacaroten.
În plus, kiwano mai conține sodiu, potasiu (mai mult decât bananele), calciu, fosfor, fier, cupru, zinc, magneziu, mangan și antioxidanți, este bogat în carbohidrați de bună calitate și nu conține grăsimi sau colesterol.
Într-un singur fruct kiwano, regăsim:
- Calorii: 92
- Carbohidrati: 16 grame
- Proteine: 3,7 grame
- Grăsime: 2,6 grame
- Vitamina C: 18% din aportul zilnic de referință (DZR)
- Vitamina A: 6% din DZR
- Vitamina B6: 7% din DZR
- Magneziu: 21% din DZR
- Fier: 13% din DZR
- Fosfor: 8% din DZR
- Zinc: 7% din DZR
- Potasiu: 5% din DZR
- Calciu: 3% din DZR
Datorită multitudinii de vitamine și minerale regăsite în acest fruct, beneficiile sale pentru sănătate sunt nenumărate. Printre acestea, regăsim:
Contribuie la sănătatea inimii
Datorită conținutului de vitamina E, fructul poate preveni bolile cardiace, menținând sănătatea inimii.
Menține nivelul optim al colesterolului
Kiwano are abilitatea de a stimula ficatul și de a accelera metabolismul, datorită conținutului de antioxidanți.
Menține sănătatea cerebrală
Sănătatea cerebrală poate fi menținută de conținutul de magneziu și zinc, producând neurotransmițători care reglează starea de spirit, luptând contra stărilor de anxietate și depresie.
Menține sănătatea pielii
Multitudinea de vitamine regăsite în castravetele african ajută la menținerea pielii sănătoae. În plus, acesta are un conținut de apă în procent de 90% și ajută la hidratarea organismului.