Ginsengul este o plantă care face parte din genul Panax, familia Araliaceae. Cuvântul Panax se traduce din limba greacă ca „atotvindecător”. Ginsengul a fost folosit în scopuri medicinale încă din cele mai vechi timpuri. Planta este originară din America de Nord și din Asia, însă, în prezent, se cultivă în întreaga lume.
Cea mai cunoscută specie de ginseng este panax ginseng sau ginsengul asiatic sau american și este folosit ca remediu natural împotriva multor afecțiuni. Are efecte calmante, antibacteriene și poate fi folosit ca tratament împotriva indigestiei, febrei, anxietății, oboselii cronice și infertilității. În medicina asiatică, ginsengul a fost folosit de mii de ani ca afrodisiac, îmbunătățind disfuncțiile erectile la bărbați.
Ginsengul este un bun antioxidant, având abilitatea de a ajuta corpul să se adapteze mai bine atunci când este supus unor situații stresante, sprijinind metabolismul și sistemul imunitar. Ginsengul se poate consuma în stare crudă sau sub formă de suplimente alimentare, însă, de cele mai multe ori, se consumă atunci când este infuzat.
Specii de Ginseng
Ginsengul asiatic sau Panax Ginseng
Ginsengul adevărat este cel care face parte din specia Panax ginseng (ginseng asiatic) și Panax quinquefolius (ginseng american) pentru că au în compoziție ginsenozide sau panaxoside.
Ginsengul asiatic este planta care a fost folosită de peste 5000 de ani ca un remediu natural atotprotector, susținând sistemul imunitar și ajutând la sănătatea generală a organismului. Unul dintre cele mai mari beneficii ale ginsengului este acțiunea stimulentă asupra creierului, neuroprotectoare și de reducere a stresului oxidativ.
Ginsengul american a fost utilizat de amerindieni încă din cele mai vechi timpuri, având rolul principal de stimulator al fertilității și digestiei. Polizaharide și ginsenozide sunt substanțele active care au efect de calmare și de enrgizare a metabolismului.
Plantele care sunt asociate cu ginsengul și care au proprietăți asemănătoare sunt:
- Panax Quinquefolius – ginseng american
- Panax Japonicus – ginseng japonez
- Panax Notoginseng – pseudo-ginseng
- Panax Vietnamensis – ginseng vietnamez
- Eleutherococcus Senticosus – ginseng siberian
- Eurycoma Longifolia Jack – ginseng malaezian
- Gynostemma Pentaphyllum – Cheap Ginseng (Southern Ginseng)
- Kaempferia Parviflora – ginseng tailandez
- Lepidium Meyenii – ginseng peruvian (rădăcină de maca)
- Pfaffia Paniculata – ginseng brazilian (rădăcină de suma)
- Withania Somnifera – ginseng indian (Ashwagandha)

Beneficiile ginsengului
Stimulează metabolismul
Consumul de ginseng îmbunătățește performanța metabolismului, ajutând la creșterea nivelului energetic. Ginsengul este recomandat persoanelor care suferă de diabet, având un rol în îmbunătățirea sensibilității la insulină. Un metabolism performant este de ajutor și persoanelor care suferă de obezitate, fiind un aliat în curele de slăbire, reducând senzația de foame.
Îmbunătățește performanța cognitivă
Având proprietatea de a stimula celulele nervoase, ginsengul îmbunătățește concentrarea și activitatea cognitivă. Studiile au demonstrat că persoanele care suferă de Alzheimer au observat îmbunătățiri după 12 luni de consum, prevenind pierderile de memorie și slăbirea capacității de memorare și declinul cognitiv. Ginsengul este un puternic antioxidant, prevenind degradarea celulelor nervoase sub acțiunea radicalilor liberi.
Are rol energizant
Ginsengul este cunoscut pentru abilitatea de a crește rezistența și peformanța fizică de mii de ani. De asemenea, este recomandat persoanelor care suferă de sindromul oboselii cronice.
Îmbunătățește starea de spirit
Ginsengul are un efect pozitiv asupra stării de spirit, datorită rolului calmant și energizant.
Susține sistemul imunitar
Ginsengul are un rol antibacterian, ajutând metabolismul să combată infecțiile, datorită compușilor activi puternici care luptă împotriva infecțiilor bacteriene și virale.
Susține aparatul cardiovascular
Ginsengul ajută la scăderea nivelului de colesterol, facilitând circulația sângelui și ajutând la purificarea acestuia. Astfel, poate preveni multe dintre afecțiunile aparatului cardiovascular.
Contraindicații
Nu se recomandă consumul de ginseng de către persoanele care suferă de cancer de sân, uterin sau oviarian. De asemenea, nu este recomandat persoanelor care urmează tratament pentru diabet, având un efect asupra nivelului de zahăr din sânge.
Persoanele care suferă de schizofrenie, tulburare bipolară, Lupus, scleroză multiplă sau artrita reumatoidă nu ar trebuie să consume ginseng. De asemenea, nu se recomandă consumul de către femeile însărcinate.









