Suntem la curent cu unele dintre beneficiile zațului de cafea în grădină. Știm despre el că este folosit în mulci, în compost și că alungă melcii. Totuși, există câteva păreri care contrazic în mare parte efectul benefic al zațului de cafea asupra grădinii.
Cât de mult poate crește zațul aciditatea solului?
Aciditatea solului
Unul dintre beneficiile zațului de cafea asupra solului este faptul că i-ar crește aciditatea, deoarece cafeaua este acidă. Însă, după ce boabele de cafea au fost fierte, acestea și-au pierdut mult din gradul de aciditate.
Cercetătorii de la Universitatea Oregon au demonstrat că aciditatea cafelei este solubilă în apă. Asta înseamnă că lichidul pe care îl consumăm noi este acid, nu zațul care rămâne. pH zațului de cafea este de la 6.5 la 6.8.
Material pentru mulci
De asemenea, se pare că zațul de cafea nu este cel mai bun material pentru mulci, deoarece se compactă prea repede și nu permite aerului și apei să ajungă la sol.
Material pentru compost
Specialiștii au făcut teste care au demonstrat că zațul de cafea din compost ucide viermii din acesta. Atunci când se descompune, zațul eliberează substanțe organice și chimice care ucid viermii atât de necesari. În plus, zațul are și efecte antibacteriene ceea ce duce la eliminarea a și mai multe microorganisme imporante din compost.
Zațul de cafea nu îndepărtează sau elimină melcii
Eliminarea melcilor
În timp ce viermii și alte microorganisme sunt extrem de importante pentru nutriția solului, melcii sunt dăunători. Specialiștii au reușit să demonstreze că această capacitatea a zațului de a îndepărta melcii este doar un mit.
Cofeina dăunează foarte tare
Așadar, principalul motiv pentru care zațul de cafea nu trebuie folosit în grădină este legat de conținutul de cofeină. Cofeina a apărut în plante printr-o mutație care a fost copiată accidental și apoi dată mai departe, având rolul de a otrăvi toate plantele din jur.
Astfel, s-a demonstrat că apariția cofeinei oprește dezvoltarea plantelor, reducând germinația prin reținerea nitrogenuui în sol.