Unele dintre cele mai apreciate flori ornamentale din lume sunt hortensiile. Tocmai de aceea, ele oferă un adevărat spectacol de culoare și frumusețe doar atunci când sunt înflorite.

Lipsa de înflorire a hortensiilor este o problemă comună. Vă prezentăm câteva dintre cele mai importante cauze, dar și modul în care puteți soluționa aceste probleme.

Factorii de mediu sunt extrem de importanți

Lipsa de lumină/prea multă lumină

Deși unele plante nu sunt deloc pretențioase la factorii de mediu, hortensiile au nevoie de multă atenție, în special atunci când vine vorba despre lumină. Astfel, aceste plante nu trebuie să stea în lumina directă a soarelui, având nevoie și de umbră.

În plus, solul uscat nu face decât ca planta să-și îndrepte toți nutrienții către supraviețuire și mai puțin către înflorire.

Pe de cealaltă parte, nici prea multă umbră nu le susține înflorirea. Hortensiile sălbatice din pădure cresc sub plante care le oferă și lumină de la soare, însă nu directă. Astfel, plantele au nevoie de cel puțin 4 ore de soare pe zi.

Lipsa nutrienților

Despre hortensii se știe că au nevoie de mulți nutrienți pentru a supraviețui. Astfel, un sol care nu a fost fertilizat de mulți ani nu va fi deloc optim pentru ele. Solul trebuie fertilizat anual și îmbunătățit cu multă materie organică pentru a ajuta hortensiile să se dezvolte și să înflorească.

Lipsa umidității

Hortensiile au nevoie ca solul să fie în permanență umed, asigurând astfel, cantitatea necesară de apă pentru fotosinteză. Solul trebuie să rămână în permanență umed, asigurând, în același timp, o bună drenare a apei.

Atenție la dăunători

Boli și dăunători

Deși nu sunt plante foarte sensibile în ceea ce privește dăunătorii, hortensiile pot fi afectate de afide, gândaci și în special de melci. Astfel, la primul semn al apariției dăunătorilor trebuie să efectuați tratamente recurente, atât hortensiilor cât și plantelor din jur.

Nici apariția bolilor nu este imposibilă în cazul hortensiilor, deși nu sunt plante foarte sensibile. Pentru a preveni această problemă, asigurați-vă că le oferiți spațiul optim de aerisire și că folosiți produse dezinfectate.

Vârsta plantei

De cele mai multe ori, hortensiile nu vor înflori după primul an de plantare, având nevoie de mai mult timp pentru a se instala în acel spațiu.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia