AgromediaTrucuri și sfaturi

Polenizarea manuală a roșiilor – procesul care crește de trei ori producția tomatelor

Polenizarea manuală a roșiilor - procesul care crește de trei ori producția tomatelor
Polenizarea manuală a roșiilor - procesul care crește de trei ori producția tomatelor

Există șanse, în unele situații, ca roșiile din solarii să nu se dezvolte în conformitate cu așteptările grădinarilor. Există un număr mai mare de motive ale acestui rezultat, însă unul dintre ele este legat de lipsa de polenizare.

Tomatele crescute în aer liber sunt mai ușor de vizitat de polenizatori, așa că producțiile din spațiile protejate au nevoie, uneori, de puțin ajutor. Există, desigur, bondari speciali de polenizare, însă, procesul de polenizare se poate face și manual.

Cum se efectuează polenizarea manuală

Prin polenizare se înțelege transportul natural sau artificial al polenului pe stigmat; prima fază a procesului de fecundare a florii. În cazul tomatelor, polenizatorii folosesc vibrații pentru a face polenul să cadă de pe partea masculină a plantei, cunoscută și ca androceu, pe partea femină cunoscută și ca gineceu.

Vibrațiile duble încurajează și mai mult procesul polenizării. Așadar, polenizarea manuală se face cu ajutorul unei pensule de mici dimensiuni. Perii acesteia moi stimulează unealta cu ajutorul căreia polenizatorii naturali adună nectarul.

De ce nu se dezvoltă roșiile în spațiile protejate

Există mai multe situații care cauzează nedezvoltarea tomatelor în sere și solarii. Iată care sunt câteva dintre acestea:

Plantarea soiului greșit de tomate

Alegeți doar soiul care este destinat serelor și solariilor, soiurile destinate plantării în spațiul liber nu funcționează la fel. Astfel, răsadurile sau semințele alese vor avea mult mai multe șanse de dezvoltare.

Nu plantați răsadurile prea aproape unul de celălalt

Deși am avea tendința de a planta cât mai multe răsaduri, roșiile au nevoie de aerisire constantă, așa că trebuie plantate la o distanță optimă care să asigure o bună circulție a aerului.

Astfel, distanța optimă de plantare a răsadurilor de roșii este de 90-120cm.

Lipsa irigărilor

Plantele mature au nevoie de multă apă, așa că irigările sunt extrem de necesare în această perioadă. Acestea trebuie să fie constante și la intervale regulate, fiind necesar un sistem de irigare prin picurare.

Lipsa polenizării

Albinele sunt extrem de utile în ceea ce privește polenizarea, iar lipsa lor în sere și solarii poate avea o consecință fatală asupra culturii de tomate.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia