Vinetele au crescut sălbatic în India și au fost cultivate pentru prima dată în China, ajungând în Europa de-abia în Evul Mediu. Vinetele sunt foarte sănătoase, mai atunci când sunt gătite pe grătar, la cuptor sau la abur.
Ce nu știai despre vinete
Iată câteva informații interesante despre vinete:
- Deși sunt considerate legume, vinetele sunt, de fapt fructe, asemenea roșiilor, ardeilor, castraveților și dovleceilor.
- Vinetele conțin o cantitate mare de nicotină, mai mare decât oricare altă legumă, însă pentru a ajunge la cantitatea pe care o inhalează un fumător dintr-o singură țigară, ar trebui să consume nouă kilograme de vinete.
- Despre vinete se credea că sunt afrodisiace în Anglia, fiind denumite „merele dragostei”. În schimb, în Italia, vinetele erau considerate „merele nebuniei”, oamenii având credința că cine le consumă va înnebuni.
- În sanscrită, există peste 30 de denumiri pentru vinete, fiind apreciate și folosite în bucătăria indiană de peste 2.000 de ani.
- Atunci când a ajuns în Europa, în jurul anilor 1500, vânăta a fost denumită de englezi eggplant, adică planta ou, deoarece vinetele din perioada aceea aveau culoarea albă sau galbenă și semănau la nuanță cu ouăle.
Cele mai importante beneficii ale vinetelor
Vinetele nu sunt doar delicioase, ci și foarte hrănitoare. Într-o sută de grame de vinete regăsim doar 24 de calorii, însă 19% din DZR (doza zilnică recomandată) de fibre. Vinetele mai conțin:
- acid pantotenic (vitamina B5)
- piridoxină (vitamina B6)
- tiamină (vitamina B1)
- niacină (B3)
- mangan
- cupru
- fier
- potasiu
- flavonoide fenolice fito-chimice numite antociani care le dau culoarea albastru / violet
Iată care sunt principalele beneficii ale vinetelor:
- activează activitatea tractului gastrointestinal;
- promovează pierderea în greutate;
- normalizează procesele metabolice;
- scade nivelul glicemiei și nivelul colesterolului;
- reglează nivelul hemoglobinei;
- normalizează procesele de formare a sângelui;
- saturează corpul cu fier;
- îmbunătățește starea pereților vaselor de sânge, crește elasticitatea acestora;
- luptă contra bolilor de ficat și rinichi;
- au un efect antiseptic și antibacterian;
- întăresc sistemul imunitar;
- protejează împotriva gripei, infecțiilor tractului respirator superior;
- accelerează vindecarea rănilor, arsurilor, ulcerelor.
Specialiștii ne recomandă să folosim vinetele în special atunci când sunt în plin sezon și să le alegem pe cele ferme, nevătămate care au o nuanță aprinsă și care se simt grele. Tulpina este cea care ne dă indiciul unor vinete proaspete – atunci când este solidă, fermă la atingere și verde.
Vinetele bătrâne sunt amare, așa că ar fi indicat să le căutați pe cele proaspete. De asemenea, nu cumpărați vinete cu pielea moale sau pe cele încrețite.