Știri Agricole

Zeci de focare de pestă porcină în România. Autoritățile au anunțat

Zeci de focare de pestă porcină în România. Autoritățile au anunțat
Zeci de focare de pestă porcină în România. Autoritățile au anunțat

Din cauza pestei porcine africane, autoritățile dintr-un județ din România au dispus deja sacrificarea a o mie de animale, după ce au fost descoperite 50 de focare de boală în trei localități. În prezent, numărul focarelor a ajuns la 81.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomița (DSVSA) informează că pesta porcină africană a fost descoperită în mai multe localități din județ.

Din cauza bolii, câțiva porci deja au murit, în timp ce alții urmează să fie eutanasiați începând de marți. Autoritățile au precizat că, de multe ori, proprietarul animalelor este neglijent, motiv pentru care virusul este răspândit.

„Cauzele pot fi multiple, deja DSVSA Ialomiţa a identificat ca fiind pozitive două focare în care un porc a fost aruncat în lacul de acumulare de la Dridu, altul a fost aruncat la marginea localităţii Făcăieni, altul în localitatea Armăşeşti, în zona gării, dar din anchete putem spune că 80 la sută din focare sunt prin circulaţia persoanelor” a declarat Dragoş Păun, consilier cu atribuţii şef serviciu Sănătate şi bunăstare animale din cadrul DSVSA Ialomiţa.

Potrivit DSVSA Ialomița au fost descoperite focare în Armășești, Nenișori și Malul Roșu. În aceste zone, prefectura Ialomița a dat undă verde eutanasierii a o mie de purcei.

„Ne dorim ca prin această măsură să nu ajungem în situaţia din anul 2018, când pesta a afectat aproape toate localităţile din judeţul Ialomiţa. Pentru porcii bolnavi de pestă din gospodăriile populaţiei se acordă despăgubiri, cu condiţia ca animalele să fie ucise preventiv de către autorităţi. Pesta porcină nu afectează oamenii, însă acest virus are un impact economic important”, a explicat Mihai Tănăsescu, prefectul judeţului Ialomiţa.

Ce s-a descoperit în urma anchetei epidemiologice

DSVSA Ialomița a efectuat o anchetă epidemiologică în focarele de boală și au fost descoperite numeroase nererguli:
primele semne de boală au fost ascunse de proprietari
animalele au fost vândute și cumpărate fără documente sanitare veterinare
au fost efectuate tratamente injectabile cu persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală
animalele au fost hrănite cu furaje recoltate din zonele împădurite sau unde există mistreți
regulile minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor nu au fost respectate

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.