METEO. Un val de aer polar lovește România de miercuri, 15 noiembrie. Temperaturile scad față de ziua anterioară, iar ninsorile continuă în mai multe zone din țară.

ANM a publicat prognoza meteo pentru miercuri, 15 noiembrie. Conform meteorologilor, vremea se răcește, iar fenomenele meteo extreme iau amploare în mai multe zone din țară.

Astfel, în marea majoritate a țării sunt așteptate ploi. De asemenea, la munte, dar și în sud-estul țării, vorbim despre niște ploi torențiale. La munte, în special în zonele înalte, lapovița și ninsoare iau amploare de asemenea.

În ceea ce privește temperaturile de miercuri, 15 noiembrie, ANM anunță că maximele se vor situa între 10 și 16 grade. În timpul nopții se face însă ceva mai frig.

Astfel, minimele se vor încadra între 1 și 2 grade în depresiuni. Cel mai cald va fi pe litoral, unde temperaturile minime din timp nopții nu vor scădea sub 9 grade, anunță meteorologii de la ANM.

„Vremea va fi ploioasã, iar valorile termice, deşi în scãdere faţã de intervalul precedent în special în jumãtatea sudicã a ţãrii, se vor situa peste cele specifice la aceastã datã. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua pe arii extinse.

La munte şi în regiunile sud-estice ploile pot fi moderate cantitativ. În zona montanã, la peste 1600 m altitudine, în special seara şi noaptea vor fi ninsori şi lapoviţã. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona Carpaţilor Meridionali, îndeosebi pe creste, iar temporar şi la viteze mai mici local în regiunile sudice şi centrale. Spre sfârşitul intervalului, izolat vor fi condiţii de ceaţă”, arată prognoza meteo publicată de ANM.

În București se face de asemenea ceva mai frig, iar ploile continuă. Conform ANM, avem și un vânt slab și moderat, miercuri, 15 noiembrie, în Capitală.

Temperaturile maxime nu depășesc 14 grade la mijlocul săptămânii. De cealaltă parte, minimele din timpul nopții scad până la 7 și chiar și 5 grade.

Elena Mateescu, anunț de ultimă oră despre prognoza actuală. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a anunțat că marți temperaturile vor crește, însă vin ploile, care se vor instala în toată țara.

”O vreme caldă începând de astăzi, cu 20 de grade la această oră la Zimnicea, 16 grade în Capitală și de altfel, la multe stații din partea de sud-est a țării, 19…20 de grade.

Mâine, valorile de temperaturi vor fi în ușoară scădere, dar ele rămân în continuare peste cele specifice datei din calendar, pentru că mâine valorile se vor situa frecvent între 8…18 grade Celsius.

Același ecart și joi, între 7…14 grade Celsius. Și chiar și sfârșitul de săptămână păstrează valori ușor peste ceea ce ar fi normal.

Minimele vor fi, în general, pozitive, 2…10 grade Celsius. În depresiuni este posibil să ne apropiem totuși de 0 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Potrivit directorului ANM, ploile vor continua și în zilele următoare în majoritatea zonelor țării.

”Ceea ce este însă foarte important, mâine vom conta pe precipitații în cea mai mare parte a țării. La începutul nopții de miercuri spre joi, în majoritatea regiunilor, dar cu precădere în Maramureș, Transilvania, Moldova, local în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dar și în zona Banatului și a Crișanei.

Ploi moderate cantitativ însemnând 15-25 l/mp, dar la altitudini mai mari de 1600 de metri, pe parcursul nopții, ninsori și lapoviță, asociate în același timp cu intensificări ale vântului, cu viteză la rafală de 70…80 km/h.

Sfârșitul de săptămână va aduce o ușoară ameliorare în ceea ce privește aspectul ploilor. Rămâne de interes regimul de temperaturi, cu un ecart în medie între 7 până la 14…15 grade Celsius”, a mai spus directorul ANM.

Cod galben de viituri pe râuri din 10 judeţe din țară, până miercuri seară

Din cauza ploilor însemnate cantitativ care vor cădea în următoarele ore hidrologii au emis o atenţionare Cod galben de viituri pe râuri din judeţele Maramureş, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Alba, Timiş şi Caraş-Severin valabilă până miercuri seară.

Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), în conformitate cu situaţia hidrometeorologică actuale şi prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, specialiştii au emis Codul galben care a intrat în vigoare marţi, la ora 14.00, şi este valabil până miercuri, ora 18.00.

În același interval vor fi afectate anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud), Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad) şi Arieş (judeţul Alba).

Acelaşi cod va fi valabil miercuri, între orele 6.00 şi 18.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Bega (judeţul Timiş) şi Timiş (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş).

”Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele Satu Mare, Maramureş şi Bihor. Deoarece există riscul cresterii rapide a nivelului apei, se recomandă vigilenţă sporită în cazul desfaşurării unor activităţi expuse la inundaţii”, a transmis INHGA.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Agromedia