Agromedia

Vremea de Crăciun. Temperaturile vor ajunge și la 17 grade, dar există și zone cu zăpadă și viscol

„Luni, 25 decembrie, de Crăciun, ne aşteptăm la o vreme deosebit de caldă. Vorbim de temperaturi care în întreaga ţară vor fi cuprinse între 8 până la 17 grade Celsius, ceea ce înseamnă un salt semnificativ, cu 14 grade peste ceea ce ar fi normal. Vor mai fi posibile intensificări de vânt şi în zonele mai joase de relief, cu viteze de 45 – 55 km/h, iar în zona montană înaltă rafale de 70 – 90 km/h. Cu siguranţă şi marţi, 26 decembrie, la scara întregii ţări ne aşteptăm la valori de 12 – 16 grade Celsius, cu 15 – 16 grade în Capitală. Într-adevăr, vom avea un Crăciun cald, aşa cum de altfel ne-am obişnuit în ultimii ani să avem, să vorbim de perioada sărbătorii Crăciunului şi a trecerii dintre ani de o vreme mai caldă decât în mod obişnuit. Practic, şi ultimele ierni ne-au adus în această perioadă o vreme mai caldă, cel puţin în zonele mai joase de relief, şi, din păcate, fără strat de zăpadă”, a precizat ea.

Şi în Capitală vremea va fi mai caldă, cu peste 10 grade decât normalul perioadei, temperaturile urcând până la 18 grade în zilele de luni şi marţi.

„Va fi cald şi în Bucureşti. Dacă duminică contăm pe 10 – 11 grade, deja luni şi marţi contăm şi în Capitală pe valori de 17 – 18 grade, cu o vreme care va fi caracterizată cel puţin de rafale de vânt pentru ziua de duminică, între 40 – 50 km/h, cu un cer temporar variabil, dar semnificativ va fi vremea mai caldă, aşa cum am menţionat, cu peste 10 grade decât ceea ce ar fi normal pentru această perioadă”, a susţinut ea.

În ajunul Crăciunului, duminică, 24 decembrie, în cea mai mare parte a ţării, va fi o vreme mai caldă decât în mod obişnuit din punct de vedere al regimului de temperaturi, pentru că valorile maxime se vor încadra, în general, de la zero până la 2 grade Celsius în Maramureş sau în nordul Transilvaniei, la 14 – 15 grade în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei. De asemenea, în Capitală, duminică vor fi maxime de 10 – 11 grade, ceea ce ar însemna valori cu 5 până la 10 grade mai ridicate decât această perioadă, susţine Elena Mateescu.

„Ne mai aşteptăm ca în zona montană să predomine ninsorile, de asemenea, precipitaţii mixte în regiunile intracarpatice. Dar, pentru că deja masa de aer cald îşi face simţită prezenţa, transformarea acestora în ample precipitaţii lichide, care să favorizeze depunerile de polei, va fi cu precădere în Banat, în zona de câmpie a Crişanei, acolo unde ploile vor fi temporare”, a mai spus directorul general al ANM.

Mateescu a subliniat că au mai fost ani în care, în perioada Crăciunului, au fost valori de temperatură mai ridicate decât cele care se vor putea înregistra în acest an.

„Aş menţiona aici, nu mai departe 2022, când în 24 decembrie au fost 12 grade la Calafat, 8 – 9 grade în Capitală, iar în 25 decembrie 16 grade la Ploieşti, cu 15 grade în Capitală sau în 26 decembrie, 14 grade în Oraviţa şi 11 grade în Capitală. Dar am avut şi ani în care în această perioadă s-au înregistrat valori de 20 de grade Celsius. Aş menţiona anul 2014, când la Calafat am avut în data de 24 decembrie 20 grade, iar în Capitală, 16 – 17 grade. Iată, pe 25 decembrie, 16 grade la Apa Neagră şi la Piteşti, 12 grade în Capitală şi apoi valori de temperaturi de 10 – 11 grade”, a mai spus Elena Mateescu.

„Chiar dacă vremea pare primăvăratică la altitudini mai mici, la munte situaţia este complet diferită. Traseele montane care implică zonă de creastă, versanţi nordici şi altitudini de peste 1500 m prezintă un strat consistent de zăpadă îngheţată, iar vântul puternic din următoarea perioadă nu va îmbunătăţi deloc aceste condiţii”, au transmis, vineri, salvamontiştii din Suceava.

Aceştia cer turiştilor „o abordare responsabilă”. „Doborâturile de arbori sunt iminente, iar temperaturile resimţite pot depăşi -15 grade”, au mai transmis salvamontiştii.

În același timp, ANM anunță că în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și în Carpații Orientali va fi viscol și vizibilitate scăzută. Vor fi rafale de 80 km/h, iar la altitudini mai mari de 1700 m, de peste 90 – 100 km/h.

Codul galben de vânt se va extinde în toată țară și va fi valabil până pe 24 decembrie, la ora 10.00. Astfel, începând de vineri și până la sfârșitul săptămânii, vântul va avea intensificări în toată țara. La munte vor fi rafale de 90 – 100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei și local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65 – 70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h.

În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55 – 60 km/h. În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (25 – 30 l/mp și peste 40 – 50 l/mp în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia