Cel mai mare porc din România trăiește într-un sat din Prahova. Îl cheamă Jardel, ca pe fostul fotbalist brazilian Mario Jardel și cântărește peste 600 de kilograme.

Reporter: Când l-ați luat, domnule? Proprietar: Pe 10 martie 2020. Reporter: Și de atunci? Proprietar: De atunci crește încontinuu și nu am de gând să-l sacrific nici Crăciunul ăsta. E ca și copilul meu!

El e porcul Jardel, laureatul neoficial la categoria grea din România. Are culcușul la câțiva pași de-un rastel cu slănină afumată și garnițe pline cu alți confrați tranșați. Dar e prea alintat să-i pese.

Din martie 2020 când a ajuns în curtea stăpânului pe nume Praf se bucură de mălai și boabe . Plus două ouă moi la micul dejun. Pentru răsfăț și sănătate.

Proprietar: Câte două ouă pe zi! Reporter: Păi, de ce? Proprietar: Pentru a-i întări picioarele. Coaja oului conține calciu. Altfel nu puteam să-l duc până aici! În afară de hrană, mălai, furaje și uruială granulată, fără absolut niciun fel de concentrat, el mănâncă ouă pentru a-l ține picioarele!

În zi de filmare, stăpânul Praf îl scarpină pe Jardel după ureche și-l cântărește cu ruleta. I-o întinde pe spinare, apoi de jur-împrejur și-l laudă c-ar avea 600 de kilograme trecute…

Cifra îl face mândru. E sigur că Jardel e porcul porcilor din țara toată. Așa că i-a fixat preț pe cinste.

Reporter: Dar de unde, până unde, Jardel?

Proprietar: Când era mic, acest porc fugea de aici, până acolo și înapoi foarte rapid. Și l-am denumit Jardel, după fostul fotbalist Mario Jardel! E crescut cu drag, cu pasiune. D-asta am și pus un preț care nu cred că și-l permite nimeni. De 20 de mii de lei. Și dacă ar veni cu banii… l-aș vinde cu inima strânsă, vă dați seama.

Reporter: Vreau să-mi răspundeți sincer: Ați sta la masă, să mâncați o friptură din Jardel?

Proprietar: Domnule, din celălalt am mâncat, ca să nu fiu… să nu mă creadă lumea mincinos, probabil aș mânca. Dar aș mânca… cu o oarecare reținere!

Potențialul cumpărător ar umple destule garnițe din Jardel. S-ar alege cu zeci de metri de cârnați, destulă slănină și-o mulțime de… porcării.

Ne detaliază aspectul, tot stăpânul Dan Praf.

Daniel Praf, proprietarul lui Jardel: Slănină… 50 de kilograme, garantat. Cârnați, la fel: 50 – 70 de kilograme! Carcasă… eu zic că undeva la 450 de kilograme rămâne carcasa. Porcul pierde 25 la sută din greutate după sacrificare. Cam asta-i povestea celui mai gras porc din România. Porc… de rasă: Duroc – Marele Alb – Landrace. Pentru poze de sezon… îl găsiți în Drajna de Jos, pe Florăreselor. Întrebați de Jardel.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.