Știri Agricole

Vești bune pentru tinerii din România! Cine sunt cei care pot beneficia de zeci de mii de euro nerambursabili

Vești bune pentru mii de tineri români! Cei care își doresc să își deschidă propria afacere și să nu mai lucreze ca angajați trebuie să știe că pot beneficia de zeci de mii de euro, bani nerambursabili. Iată pentru ce sunt acordate aceste sume și cine sunt cei care pot fi eligibili pentru a intra în posesia banilor.

Toamna vine cu vești extraordinare tinerii din România care s-au săturat să lucreze la program și își doresc să devină antreprenori și să își deschidă propria afacere. Pot obține finanțări nerambursabile de zeci de mii de euro însă numai dacă îndeplinesc anumite condiții.

Vești bune pentru mii de tineri români! În luna octombrie a acestui an, adică în mai puțin de două săptămâni, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa intervenția DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Potrivit informațiilor, cei care vor respecta anumite cerințe vor putea obține fonduri europene de câte 70.000 de euro pentru afaceri agricole.

Datorită criteriilor de selecție gândite de Ministerul Agriculturii, există anumite categorii de fermieri care au șanse mai mari la finanțare decât alții.

”Din punctul meu de vedere, DR 30 – instalarea tinerilor fermieri, este o măsură extrem de importantă și în acest an în PNS, deși nu este una foarte viabilă economic, deoarece suma de 70.000 de euro este relativ mică pentru începerea unei afaceri agricole. Prin intermediul DR 30 se urmărește instalarea tinerilor fermieri ca manageri ai unor exploatații agricole pentru prima dată, or asta înseamnă că ei nu au experiență și nu au utilaje. Suma care se oferă este relativ mică pentru a începe o astfel de afacere.

Trebuie să spunem că, în acest moment, cele mai mari șanse la accesarea acestui proiect le au cei care cultivă legume în spații protejate în zona de câmpie și cei care au exploatații zootehnice în zona montană. Din punctul meu de vedere este un punctaj corect, de această dată, pentru aceste două categorii. Totuși, aș fi lăsat și alte categorii să aibă șanse în a accesa fondurile.

Le recomand tuturor celor care doresc să acceseze fonduri să nu întârzie în pregătirea actelor, pentru că nu cred că va fi o perioadă lungă de pregătire a proiectelor între lansarea ghidurilor finale și depunerea proiectelor. Estimez că ghidul final va fi lansat cu maxim 10 zile înainte de depunerea proiectelor, așa cum s-a întâmplat și în vechile programări”, a precizat Cosmin Măglaș, consultant în accesarea fondurilor europene, conform agro-tv.ro.

Ce criterii trebuie să îndeplinească tinerii care își doresc să acceseze fondurile nerambursabile

Potrivit bugetul.ro, tinerii fermieri care intenționează să solicite sprijin financiar prin intermediul intervenției DR 30 și au depus cerere unică de plată la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ca persoană fizică trebuie să-și schimbe statutul în forma de organizare a activității economice cu care vor să solicite sprijin pentru instalare. Astfel, va efectua transferul exploatației pe noua entitate cu care solicită sprijin în cadrul acestei intervenții, în conformitate cu cerințele intervenție.

Conform reglementărilor legale în vigoare, noua entitate poate fi: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF) sau orice formă juridică de organizare a activității economice, așa cum sunt detaliate în forma consultativă a ghidului solicitantului, disponibil pe site MADR și AFIR .

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.