Știri Agricole

Valeriu Tabără: „La culturile de toamnă media pe ţară a pierderilor depăşeşte depăşeşte 30% faţă de un an normal”

Valeriu Tabără
Valeriu Tabără ASAS despre culturile agricole

Anul 2020 este unul foarte greu pentru agricultura românească, iar prognoza pentru această toamnă nu arată deloc bine.

Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), a explicat cum vor fi culturile agricole afectate de secetă, dar și de alte probleme economice.

România a fost afectată de cea mai puternică secetă din ultimul secol

Seceta, alături de temperaturile scăzute din această primăvară, a adus o producție scăzută a recoltei de pomi fructiferi.

„În partea de vest a țării, la Curtici de exemplu, aproape 100% caișii nu mai produs în acest an. Practic, în România, în puține locuri există caise. Așadar, putem spune că pierderile la pomii fructiferi timpurii se ridică până la 70%”, a mai explicat Valeriu Tabără.

Președintele ASAS a explicat că, în această toamnă, vor fi zone în care pierderile la culturi vor fi chiar de 100%.

„În unele părţi ale Dobrogei nu a plouat aproape deloc, iar în altele ploile au fost de multe ori extreme, nefavorabile. Sunt probleme mari pentru că nu există aprovizionare a solului cu apă, iar consumul de apă se măreşte, cu atât mai mult cu cât am vazut densităţi destul de mari semănate la culturile de primăvară. La culturile de toamnă media pe ţară a pierderilor depăşeşte 30% faţă de un an normal”, a decarat Valeriu Tabără pentru AGERPRES.

„Cultura viţei de vie nu a fost foarte mult afectată de temperaturile scăzute din primăvară, doar în puţine cazuri, dar sunt efecte incredibile din cauza secetei la viţă de vie. La staţiunea Bujoru, şi în toată zona Constanţei, sunt probleme la evoluţia lăstarilor de pe corzile lăsate pentru rod şi nu vor fi producţii la nivele de competitivitate în aceste an, chiar dacă unele vor fi de calitate, însă există o extrem de mare neuniformitate în evoluţia plantei de viţă de vie. Probleme sunt nu numai în sudul ţării, ci şi în alte zone”, a adăugat preşedintele ASAS.

Măsurile autorităților, insuficiente

Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, consideră în această perioadă, nu s-au luat toate măsurile necesare pentru protejarea culturilor agricole. Tabără este de părere că evaluărilor comisiilor de evaluare a pagubelor din cauza secetei „nu s-au mişcat deloc cum trebuie”.

„Au început foarte târziu evaluările, încă mai fac evaluări şi acum este foarte greu de recuperat. Se puteau recupera unele pierderi de către fermieri dacă aceste evaluări erau făcute rapid şi se lua o decizie. Este inacceptabilă o astfel de situaţie”, punctează președintele ASAS.

Pe 4 iunie 2020, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunţat că au fost întocmite procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamna anului trecut.

Cele mai afectate județe de seceta puternică din acest an: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa – 103.000 hectare, Timiş – 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.