Știri Agricole

Unde se cultivă smochinul în România. Când are loc cel mai mare festival al smochinelor din țară

Smochinul este o plantă din zonele subtropicale din Vestul Asiei și Orientul Mijlociu. Acesta trebuie să aibă parte de un regim special pentru a rezista și pentru a face roade, dar se pare că se cultivă și la noi în țară, dar nu în orice loc. Este organizat chiar și un festival destinat lui.

Smochinul în România

Mulți au auzit de smochin, dar puțini știu unde se cultivă această plantă. De reținut că acesta nu poate fi cultivat oriunde, pentru că este o plantă destul de pretențioasă. Temperatura minimă absolută la care smochinul rezistă este de 4 grade Celsius, în timp ce maxima este de 39 de grade. Totuși, smochinul rezistă și la -10 sau -12 grade Celsius, dar cel mai bine ar fi să-l învelești iarna, pentru a-i proteja frunzele.

În România, cele mai bune zone sunt în partea de vest a tării, litoralul Mării Negre sau zonele unde clima are o influență mediteraneană. Astfel, în  Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla, Techirghiol și Mangalia chiar sunt plantații de acest fel.

Smochinul se mai cultivă și în Drobeta Turnu Severin, Orșova, Arad, Timișoara, Oradea, pe Clisura Dunării, Svinița si Simian. Sviniția este comuna cunoscută drept “tărâmul smochinelor”, deoarece smochinii cresc aici de ani buni, sunt foarte răspândiți și de dezvoltă foarte bine.

În fiecare an, în ultimul weekend din luna august, se organizează aici un festival al smochinelor, unde se vând tot felul de preparate. Anul acesta, marele eveniment are loc între 27-29 august.

Beneficiile smochinelor

Smochinele sunt foarte gustoase, dar și sănătoase. În primul rând, o smochină nu este deloc bogată caloric, având aproximativ 47 de calorii, ceea ce înseamnă că ar fi perfecte pentru o gustare. Atât smochinele proaspete, cât și cele uscate sunt bogate în fibre, oferă senzație de sațietate, combat constipația, reglează glicemia și țin sub control colesterolul.

Specialiștii spun că fructele care conțin cele mai multe fibre sunt merele, curmalele, smochinele, perele și prunele. Astfel, acestea ar fi un inamic perfect împotriva cancerului și a multor alte boli grave.

Smochinele conțin și probiotice și o cantitate mare de calciu, care previne problemele dentare și osteoporoza. Smochinele mai conțin și Vitaminele A, C, K, complexul , Potasiu, Magneziu, Zinc, Cupru, Mangan și Fier.

You may also like

1 Comment

  1. SUPER BUNE,SÄNÄTOASE…!!!

Comments are closed.