Știri Agricole

Un nou act normativ pentru majorarea sumei alocate sistemelor de irigații a ajuns în Parlament: „Există bani pentru finanțarea acestui program”

Un nou act normativ pentru majorarea sumei alocate sistemelor de irigații a ajuns în Parlament: "Există bani pentru finanțarea acestui program"
Un nou act normativ pentru majorarea sumei alocate sistemelor de irigații a ajuns în Parlament: "Există bani pentru finanțarea acestui program"

Un nou act normativ a fost depus în Parlament, luni, 8 august, privind majorarea sumei dedicată programului naţional de irigaţii. Astfel, suma de 1,5 miliarde de euro ar putea ajunge la 3,5 miliarde de euro, însemnând o majorare a investițiilor dedicate agricultorilor cu 2 miliarde de euro.

Unul dintre inițiatorii proiectului de act normativ, Nicolae Giugea, a anunțat că noul act a fost depus în Parlament. Hotărârea privind reacordarea recunoașterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigații sau a părților de amenajări de irigații, precum şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI), a fost adoptată în sedința de Guvern din 3 august 2022.

Noul proiect de lege este urgent

Astfel, actul normativ prevedea investirea sumei de 1,5 miliarde de euro în sistemele de irigații ale României, până în anul 2027, sumă care poate ajunge la 3,5 miliarde de euro.

”Astăzi, alături de colegii mei din Forța Dreptei, am depus un proiect de lege vital pentru sistemul de irigații din România. Prin acest proiect de lege cerem suplimentarea cu 2 miliarde de euro (de la 1,5 miliarde euro, la 3,5 miliarde de euro) a bugetului Programului național pentru reabilitarea și înființarea infrastructurii principale de irigații. Nu are rost să arăt necesitatea acestei legi sau caracterul ei de urgență”, s-a putut citi pe pagina demnitarului de Facebook.

Demnitarul susține că proiectul de lege este destul de urgent, din cauza secetei pedologice care a afectat sute de mii de hectare de teren în România, în acest an. Deși existau, în urmă cu 30 de ani, sisteme de irigații în aproape toată țara, acestea au rămas nefolosite, în unele situații țevile de apă dispărând cu totul.

”Ne dorim ca Programul să ajungă la o acoperire de circa 2,5 milioane hectare irigate, dar şi de faptul că inflaţia din ultima perioadă pune în pericol realizarea întregului program. Bani există pentru finanţarea acestui program prin fondurile europene nerambursabile încă neaccesate de ţara noastră. Unele fonduri, din cadrul financiar 2014-2020, ar putea chiar să se piardă din cauza lipsei proiectelor.

De asemenea, propunem ca pentru judeţele cel mai puternic afectate de secetă, cele din sudul României, să fie demarat cel mai eficient şi ecologic proiect principal de irigaţii, Canalul: Dunăre-Jiu- Olt-Argeş, care va deservi o arie vastă de suprafeţe agricole din sudul ţării, de la Mehedinţi şi până în Argeș, zonă în care se cultivă nu numai cereale, ci şi legume, fructe sau viţă de vie”, susține deputatul, conform Agrointel.ro.

Deputatul încurajează susținerea fermierilor

Deputatul dorește și majorarea componentei nerambursabile, de la 10% la 25% pentru a ajuta fermierii să-și achiziționeze și instaleze echipamentele de irigații.

“Este un proiect cu eficienţă energetică maximă, sistemul fiind unul pe baze gravitaţionale, dar care respectă şi exigenţele europene privind protecţia apei (Directiva 2000/60/CE).

Suplimentar, pentru a ajuta fermierii români să-şi cumpere echipamente de irigaţii, utilaje de producţie şi procesare a produselor agricole, propunem majorarea componentei nerambursabile acordată prin subprogramul Agro IMM Invest, program demarat în perioada Guvernului Orban, până la maximum 25%, faţă de 10% cât este în prezent”, arată deputatul Nicolae Giugea, unul dintre cei nouă iniţiatori ai proiectului de act normativ”, a completat arătat deputatul, conform sursei citate.

Proiectul trebuie aprobat de Camera Deputaților, promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Ce acțiuni prevede actul normativ

Conform proiectului Ministerului Agriculturii, sunt prevăzute următoarele acțiuni:

-creșterea viabilității economice a sistemelor de irigații, prin amenajări de irigații noi: de la 101 la 189, sporind astfel suprafața irigată de la 1.800.679 ha la 2.616.859 ha;

-înființarea a 50 de amenajări de desecare şi drenaj cu suprafața de 695.142 ha;

-creșterea numărului de amenajări de irigații de la 89 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I, între km 0+000 şi km 14+570) la 156 (inclusiv Canalul Siret Bărăgan etapa I între km. 0+000-km.23+372);

-majorarea numărului de organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații de la 531 la 666;

-modificarea perioadei de implementare a PNI, respectiv până la sfârșitul anului 2027, complementar cu viitoarea programare în cadrul Planului Național Strategic, prin care se vor sprijini investițiile în infrastructura secundară de irigații, precum şi investițiile în sistemele de irigații la nivelul fermei, cu suma de 500 milioane euro din fonduri europene.

-schimbarea titlului programului, astfel: Programul național de reabilitare şi/sau înființare a infrastructurii principale de irigații şi infrastructurii de desecare şi drenaj.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.