Conflictul ruso-ucrainean a afectat mult și agricultura din Ucraina, o țară care se afla pe locul doi în topul celor mai importanți exportatori de grâu din lume. Din cauza războiului, Ucraina a rămas fără oameni care să lucreze pământul, bărbații fiind chemați să-și apere țara.
Ucraina produce, în fiecare an, aproximativ 25-30 de milioane de tone de grâu, fiind unul dintre marii exportatori ai lumii. În acest an, agricultura acestei țări este în mare pericol, în special din cauza faptului că nu mai există persoane disponibile care să se ocupe și de acest sector.
„Ucraina şi Rusia reprezintă o treime din piaţa mondială de grâu. Hubul din Marea Neagră, format din Rusia, Ucraina şi România, este acum impactat de conflict şi nu ies cantităţi din primele două ţări la export, astfel că preţurile cerealelor cresc pe bursă, preţul combustibilului creşte, al gazului şi energiei, la fel.
Piaţa este sensibilă, iar, în funcţie de durata conflictului, preţurile alimentelor cresc şi retailerii vor transpune asta la raft, pentru că deşi România este un mare producător de cereale, va avea costuri mai mari cu procesarea şi transportul. Astfel, deşi nu va fi penurie de alimente la noi, accesul la ele se va face mai greu, pentru că puterea de cumpăre va scădea“, declară Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Pro Agro, conform Zf.ro.
Aceste evenimente au deja efecte grave asupra prețurilor. Nu doar cerealele și combustibilul au suferit creșteri semificative de preț, ci și îngrășămintele, producând o reacție în lanț care va afecta mult buzunarele oamenilor.
În Ucraina s-au interzis exporturile de grâu, porumb, zahăr, sare și carne
În cadrul acestei săptămâni, exporturile produselor de bază din Ucraina au fost interzise, pentru a „răspunde nevoilor populației pentru aprovizionarea cu produse alimentare critice”, conform Ministrul ucrainean al Agriculturii și Alimentației, Roman Leshcenko.
Rusia și Ucraina, cele două state aflate în conflict, exportau, în întreaga lume, un total de 30% din cantitatea de grâu. Astfel, din cauza încetării exporturilor grâului ucrainean și sancțiunilor asupra Rusiei, impuse de către majoritatea statelor, lipsa de grâu a dus la o creștere semnificativă de preț, atingând recorduri asemănătoare cu cele din anul 2008.