Știri Agricole

Truc genial pentru plantele din gradină. Așa le vei ține sănătoase și viguroase

Cojile de oua pe care le aruncam dupa ce am mancat continutul sunt o sursa incredibila de elemente nutritive pentru plante. Un studiu realizat de specialisti de la mai multe universitati americane printre care cea din Florida si Auburn arata beneficiile extraordinare pe care le au pentru plante. Ele contin cantitati mari de calciu si potasiu.

Ingrijirea florilor. Continutul din cojile de oua poate fi valorificat mai bine de plante daca acestea sunt puse pe suprafata solului dupa ce au fost maruntite. In acest mod sunt descompuse si devin surse eficiente de calciu si alte oligoelemente pentru plante.

O alta modalitate foarte eficienta este realizarea unui asa numit ceai din coji de oua. Acesta imbunatateste solul cu calciu si potasiu si de asemenea ajuta la cresterea usoara a pH-ului solului. Este foarte util daca aveti un pH acid sau neutru al solului, dar poate fi utilizat si daca aveti un sol alcalin deoarece capacitatea plantelor de a absorbi calciul nu depinde de nivelul pH-ului.

Pentru prepararea acestui extract aveti nevoie de coaja de la 10-20 de oua curate si uscate. Depinde cat de concentrata doriti sa fie solutia. Cojile se fierb in 3 litri si jumatate de apa si se lasa sa stea 24 de ore. In acest timp nutrientii din coaja trec in apa.

Daca aveti doar cateva plante, reduceti cantitatile. Tineti cont ca pentru a hrani o planta din ghiveci aveti nevoie de cojile a doua oua.

Solutia rezultata se poate utiliza pentru plantele din gradina sau pentru cele din ghivecele din casa. Se toarna direct pe sol. Aplicati tratamentul in intreval de 1-2 saptamani.

Rezultatele citate in studiu indica faptul ca fiecare coaja de ou contine 4 mg de calciu si potasiu. Pare o cantitate mica, dar ganditi-va este doar de la o singura coaja de ou. Concentratia creste cu numarul de coji folosite.

Calciul este foarte important in dezvoltarea radacinilor si remediaza problema radacinilor scurte. Intareste structura peretelui celular si ajuta in lupta impotriva bolilor si protejeaza plantele de stresul termic.

Potasiul este al doilea element ca importanta dupa azot, de care plantele au nevoie. Potasiul creste toleranta la secetă, da intensitate culorii si gustului fructelor, are rol important in fotosinteza. Tot potasiul imbunatateste capacitatea plantei de a face fata schimbarilor de temperatura.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.